Прочитај ми чланак

Радници басена Колубара: Сумњамо да ће продати ЕПС, после 1. маја блокаде

0

Радници рударског басена "Колубара", окупљени испред Електропривреде Србије, рекли су да након преласка ЕПС-а у акционарско друштво не могу да не сумњају у то да предузеће неће бити продато и најавили су нови протест после 1. маја, када ће блокирати магистралу код Лазаревца, близу језера Очага.

Они су позвали представнике власти да дођу у „Колубару“, која је у саставу ЕПС-а, а један од радника Милован Ћојбашић запитао је зашто у предузеће нису раније доведени стручњаци који би спречили хаварије које су се догодиле, „већ су 2014. године доведени кадрови који нису добри за предузеће“, наводи Н1.

– Министарка је рекла да ће делимично бити приватизован ЕПС, желимо да знамо хоће ли или неће бити приватизован. Нико нам није рекао будуће планове, а желимо и да знамо како ће се ово предузеће развијати – рекао је он.

Додао је да нико од радника није обавештен, нити је знао за јавну расправу о преласку ЕПС-а у акционарско друштво.

– Ово није политичка игра, ово је оправдан страх радника за предузећа, желимо одговоре – рекао је Ћојбашић.

Он је рекао да су недавно радници, који су протестовали, добили увреде од представника власти у Скупштини Миленка Јованова, новинара Драгана Ј. Вучићевића и председника Србије Александра Вучића.

Нагласио је да се сада у статуту ЕПС-а не налази члан 6 за који су се они борили, а који се односи на то да имовина ЕПС-а не може да се прода.

Радник ЕПС-а Владимир Вујановић рекао је да су радници упутили захтеве Влади и ресорном министарству у вези са приватизацијом предузећа, али да нису добили никакве одговоре.

– Развлаче нас по медијима и говоре да смо плаћеници опозиције, да радимо за некога. Ми смо само обични радници. Преласком ЕПС-а у акционарско друштво угрожен је читав сектор електропривреде – рекао је Вујановић.

Истакао је да радно тело „Јединство Колубара“ формирано са циљем да се уједине радници тог предузећа јер је синдикат који постоји подељен и не штити интересе радника.

– Министарка је рекла да немамо разлога за страх и радна места, али ми сумњамо у њене намере. Видимо да нам је крај близу, Лазаревац и Колубара нису спремни на брзу транзицију – рекао је он.

Подсетио је да је фирма ове године почела да доноси добит, „да послује добро“ и да тренутно „Колубара“ има око 15.000 радника.

– Имамо информацију да ће „Колубара“ остати само са неколико хиљада радника. Питамо министарку шта ће бити са радницима, ко ће се борити за њихове отпреминине. Не желимо да напустимо Лазаревац и да радимо у другим рудницима, како су нам нудили – казао је Вујановић.

Један од иницијатора оснивања „Јединства Колубара“ Горан Перишић позвао је раднике из Термоелектране „Никола Тесла“ у Обреновцу, Термоелектране „Костолац“ и хидроелектране „Ђердап“ да им се придруже на следећем протесту.

– Хидроелектране су прве на удару, ми на другом. Нико неће куповати нашу прљаву енергију – рекао је Перишић.

Радници, према његовим речима, имају информацију да ће доћи мањински власник ЕПС-а и да ће систематизацију предузећа радити норвешки стручњаци, да ће смањити број радника на „оптималан“ ниво.

– По тачкама у статуту, закључили смо да ће ЕПС служити само за производњу електричне енергије, значи неће бити и снабдевач – казао је Перишић.

Окупљени радници испред ЕПС-а захвалили су свима који су их подржали на претходном протесту одржаном у Лазаревцу 18. априла.