Прочитај ми чланак

Радикализован протест пољопривредника: Завршена трећа протестна вожња…

0

Протест пољопривредника ушао је у трећи дан, када ће се наставити блокаде саобраћајница али и рафинерије у Новом Саду. Саобраћај ће бити обустављен у четири наврата, а блокираће се кружни ток на путу Нови Сад-Зрењанин.

15.45

Завршена је и трећа протестна вожња паора. Вожња је почела око 15 часова и трајала нешто више од пола сата, а протести се настављају сутра.

Претходно су пољопривредници возили око кружног тока у 11, након чега су направили паузу, па поново од 13 часова.

15.13

Како су пољопривредници најавили, у четвртак, 16. новембра је у плану вожња тракторима до центра Новог Сада, јер је најављена седница Скупштине Војводине.

Тачно време вожње још није познато. Почетак седнице је у 10 часова, јавља портал 021.

15.00

Почела је трећа протестна вожња пољопривредника у Новом Саду, они возе споро кроз кружни ток и тиме ометају саобраћај.

Трактористи пропутшају возила да прођу кроз кружни ток, али се свакако стварају гужве ка ауто-путу и путу за Шангај.

14.54

Трећа, и последња, протестна вожња пољопривредника, одржаће се од 15 часова и трајаће око пола сата, до сат времен, јавља портал 021.

13.48

Демократска странка (ДС) саопштила је данас да пружа подршку пољопривредницима који учествују у блокадама и траже уређење тржишта пољопривредних производа, додељивање субвенција и дизел без акциза, пише ФоНет.

13.47

Организатори јављају да је у току блокада у Банатском Брестовцу. Како кажу, за сада је саобраћај блокиран на 21 локацији, а дан раније на 12 места.

13:42

Блокаде на све више локација, тренутно на 21

Тренутно пољопривредници блокирају путеве на 21 локацији. Пољопривредници блокирају у Суботици, Сомбору, Кикинди, Зрењанину, Новом Саду, Старој Пазови ,Пожаревацу, Ченти, Гложану, Рачи,Челареву ,Долову, Баваништу, Кузмину, Товаришеву, Бачу, Брестовцу, Бачком Петровцу, Пивницима, Српској Црњи и Банатском Новом Селу

13:21

Блокиран гранични прелаз Српска Црња

Пољопривредници су поставили блокаду и у близини граничног прелаза Српска Црња. Наиме, како је потврдио за Нова.рс Саша Томас, један од пољопривредника који блокирају, блокада траје 1 сат и 45 минута, док се возила пропуштају само 15 минута. Блокада је постављена на око километар од самог прелаза.

13.16

Поново је блокиран кружни ток на излазу из Новог Сада ка ауто-путу, јавља новинар Данаса. Саобраћај се готово не одвија. Поједини грађани покушавају да се пробију преко зелених површина и тротоара. Колона која се направила је јако велика. Ово је друга протестна вожња, очекује се још једна од 15 сати.

12:45

Војвођани-ЛСВ: Полиција и тужилаштво да открију ко прети пољопривредницима у Кикинди

Портпарол Лиге социјалдемократа Војводине-Војвођани Александар Мартон позвао је данас надлежно тужилаштво да у најкраћем могућем року открије одговорне за претње пољопривредницима из Кикинде који су учествовали у протестима.Како је навео, после претњи у Баваништу, од људи из Кикинде, међу којима су и чланови ЛСВ-Војвођани, стижу информације о претећим порукама које им се телефонски упућују.

„Претње су пријављене свим надлежним органима и очекујемо што хитнију информацију и поступак против насилника“, додао је Мартон.

12:32

Блокаде на још осам локција, укупно на 18

Пољопривредници сада блокирају путеве на укупно 18 локација. Блокаде су у Суботици, Сомбору, Кикинди, Зрењанину, Новом Саду, Старој Пазови, Пожаревацу, Ченти, Гложану, Рачи, Бачкој Паланци, Долову, Баваништу, Кузмину, Товаришеву, Бачу, Брестовцу, Бачком Петровацу..

12:07

Блокада Ђердапске магистрале очекује се за пола сата

Како је за Нова.рс потврдио Недељко Савић из удружења „Стиг“, за око пола сата биће блокирана Ђердапска магистрала, на сат времена.

11:54

Протестна вожња пољопривредника у Новом Саду у кружном току код скретања за Шангај завршена је у 11.30ч. Како је јавио репортер 021.рс са терена, у кружном току је било око 20 трактора који су се кретали успорено.

11:33

Пољопривредницима из Кикинде упућене стравичне претње

После случаја Јована Јованова из Баваништа, претеће позиве добили су и кикиндски паори. Непотврђена је информација да је било око 300 њих из Северног Баната који су доживели овакву непријатност.

„Три пута су ме звали, први пут је било, је л’ сам ја тај који је главни, је л’ ја истеравам тракторе и блокирам путеве, а он ће доћи сутра са багером и багером ће прећи преко мене, псовао ми оца, мајку и вређао породицу. Други и трећи позив сам снимио, где су рекли да су испред капије, да изађем напоље, онда да смирим људе да одустану од тога да у будућности не би имао проблема ни ја ни моја породица“, открио је за Агроклуб Радомир Крнић из Кикинде, који је ова два снимка позива без идентификације предао полицији, а који ће бити предати тужилаштву.

11:18

Портал 021 објавио је снимак са пункта блокаде код Суботице

11:06

У Бачкој Паланци блокаде на три локације

У Бачкој Паланци, блокаде су на три лоакције: На излазу из Товаришева, потом код бачке раскрснице и магисталном путу Сомбор-Бачка Паланка. Блокаде су почеле у 9 јутрос, трају данас до 17 сати. Возила се пропуштају на сат времена, потврдио је за Нова.рс Радован Пиварски, пољопривредник из Бачке Паланке.

10:34

Блокада код Бачке Паланке

У Бачкој Паланци саобраћај је већ блокиран, јавља Данас. Учесници протеста пуштаће саобраћај на сат времена, и поново затварати пут. У подне се очекује блокада Ђердапског коридора.

10:26

Списак локација на којима ће данас бити блокада

Како је потврдио Милета Сланкаменац из Иницијативе за опстанак пољопривредника, паори ће данас блокирати путеве на следећим локацијама: Суботица, Сомбор, Зрењанин, Кикинда, Нови Сад, Пазова, Гложан, Чента, Пожаревац, Рача, Бачка Паланка…

10:12

Пољопривредници радикализују протест у Новом Саду, ово је план за данас и сутра

Пољопривредници у Новом Саду данас ће појачати блокаде као најаву даље радикализације протеста. За наредна два дана у плану је вожња тракторима до центра Новог Сада, спора вожња у круг на кружном току недалеко од Рафинерије, као и наставак блокада широм Војводине уз дуже затварање путева.

09:53

Блокиран пут код Ченте

Тачно у девет сати, блокиран је пут код Ченте, потврдио је за Нова.рс Душан Торњански, представник пољопривредника из тог краја. И данас ће пољопривредници овде блокирати пут на сат времена, са паузама. Пропуштају се само хитни случајеви.

09:43

Министарка Танасковић поново тврди: Захтеви испуњени, протести пољопривредника политички обојени

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић данас је, трећег дана штрајка пољопривредника изјавила да је испуњено свих 13 тачака из споразума који је у мају договорен, али да су сада достављени нови захтеви, наводећи да су протести политички обојени.

09:43

Ово су захтеви пољопривредника

Незадовољни пољопривредници траже укидање акциза на гориво и уређење тржишта промета и робне берзе.

Осим тога Министарству пољопривреде су доставили листу захтева за 2024. годину, а то су:

Субвенције по хектару за биљну производњу – 35.000 динара, најкасније до 31.3. текуће године

Премија за млеко 19 динара по литри

Субвенционисани кредити у току целе 2024. године са каматом од један одсто којим се могу и рефинансирати постојећи кредити

Брисање пољопривредника из кредитног бироа

Подстицаји за приплодне млечне краве – 40.000 динара по грлу

Једнократна стимулација за одгој јуница на преласку у категорију приплодне краве – 100.000 динара

Укидање ограничења од 19 грла говеда за конкурс набавке опреме за сточарску производњу

Стимулација за одгој това јунади домаћих раса (не из увоза!) -25.000 динара по грлу

Решавање проблематике дугова и налажење решења за измену Закона ПИО за пољопривредника

08:44

Једна од тачака у Војводини где трају блокаде паора је и Арадац код Зрењанина.