Психолози објашњавају зашто људи купују залихе тоалет папира током пандемијe

0

Кад је епидемија новог корона вируса почела да се шири, прво је дошло до несташице маски за лице. Онда је исти тренд погодио и дезинфекциона средства за руке, а сада људи широм света панично купују тоалет папир, пише “Меркјури њуз”.

То је довело до тога да су прозвођачи у Сједињеним Америчким Државама и Канади почели да ограничавају број паковања које купци могу да купе у једном доласку.

У неким супермаркетима у Британији тоалет папири су распродати, док су једне аустралијске новине објавиле додатних осам празних страна у свом недавном издању, наводећи иронично да се људи могу њима послужити кад им понестане тоалет папира.

Али зашто се то догађа? Тоалет папир не нуди посебну заштиту против вируса. Не сматра се делом нужних залиха попут хлеба и млека, али људи га потражују више него што може да се добави. За то може бити више разлога, како наводи “Меркјури њуз”.

Људи се окрећу ка екстремима када чују конфликтне поруке

Стивен Тејлор, психолог и аутор, каже да је то у једну руку разумљиво, али да је с друге претерано.

– Можемо се припремити без панике. Нови вирус плаши људе јер је нов и много тога је још непознато. Кад људи чују конфликтне поруке о ризицима које вирус представља и како би се требали припремити, они су склони да се окрену екстремима – каже он.

– Кад људи чују да нешто опасно долази, али да само треба прати руке, онда акција не делује пропорционално претњи. Посебна опасност захтева посебне мере предострожности – додао је он.

Реакције на недостатак јасне дирекције власти

Неколико земаља је већ наметнуо масовну изолацију. Људи купују тоалет папир и друге кућне потрепштине како би се припремили за нешто слично у својим градовима, сматра Барух Фишхоф, психолог и професор Института за политику и стратегију Универзитета Карнеги Мелон.

– Ако људи нису видели званична обећања да ће се власти постарати за све, остављени су нагађањима вероватноће да ће им требати додатна паковања тоалет папира. Чињеница да нема званичних обећања може повећати ту вероватноћу – истиче Фишхоф.

Панични људи стварају паничну куповину

Слике празних полица и колица пуних залиха преплавиле су медијске извештаје и интернет. Људи виде слике паничних купаца, претпостављају да постоји разлог за панику и онда и сами купују залихе.

– С обзиром да су људи друштвена бића, гледамо једни друге како би видели шта је безбедно а шта је опасно. Стога кад видите неког у радњи како панично купује, то ме довести до ефекта заразе страхом – каже Тејлор.

Све те фотографије празних полица могу навести људе да верују да морају да пожуре како би набавили тоалет папир док још могу.

– Онда оно на што смо гледали као на оскудицу заиста постаје оскудица – истиче Тејлор, додајући да друштвени медији имају важну улогу у томе јер се дезинформације лако шире.

Природно је желети да се претерано припремимо

Можда у стварању прекомерних залиха има неке практичности, указује Френк Фарли, професор Универзитета Темпл. Док Центри за превенцију и контролу обољења и друге међународне здравствене агенције саветују одређеним деловима популације да остану у својим кућама и избегавају контакте с другим људима, природно је да сви желе да се припреме на то.

– Нови вирус изазива неку врсту психологије опстанка, кад морамо да живимо што је могуће више у кућама и стога морамо направити залихе нужних ствари, а то свакако укључује тоалет папир. На крају крајева, ако га понестане, с чим ћемо га заменити? – пита Фарли.

Новац ће се кад тад потрошити на тоалет папир, до набавке доћи пре или касније а једина брига су дуги редови и потешкоће да се пронађе у продавницама. С обиром да ће до употребе тог тоалет папира доћи кад-тад, ствари су другачије него кад се купује нешто што вероватно неће користити.

Осећај контроле

Људи који гомилају залихе мисле сами на себе и своје породице и на оно што им треба да се припреме, а не на здравстене раднике, оболеле или друге суграђане којима би могло ускоро понестати тоалет папира.

– То је све због овог таласа преурањене анксиозности. Људи постају анксиозни пре него што заиста дође до инфекције. Нису гледали већу слику, на пример које су последице гомилања тоалет папира – истиче Тејлор.

Али, људи се тако понашају из страха. Фишхоф наводи да припреме, па нека је у питању и само тоалет папир, враћају људима осећај контроле у ситуацији која им делује безнадежно.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!