Прочитај ми чланак

Прво власт хтела, а онда забранила да се Деретић сахрани у Алеји заслужних грађана

0

Поводом одустајања и забране, од стране власти града Београда, да се историчар Јован Деретић сахрани на Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана, ексклузивне изјаве за Србин.инфо су дали економиста Бранка Драгаша и председника удружења „Винчански неолит“, Слободан Добрић.

Поводом истог догађаја, удружење грађана „Винчански Неолит“ из Винче је издало и званично саопштење за јавност које преносимо у целости:

„Поштовани грађани Србије, у име Удружења Винчански Неолит из Винче дана 6/7 јун обратило се писаним путем преко званичног информационог система Беоинфо, Градоначелнику града Београда др Зорану Радојчићу. Дана 08 јуна у 8,29 часова служба Протокола Града Београда послала је званичан мејл којим је у наше Удружење обавештено да је наша молба услишена и да је Градоначелник Београда одобрио сахрану проф Деретића у Алеји заслужних грађана Београда.Наредног дана представници Фондације проф Деретића били на Новом гробљу и у ЈП Погребне Услуге склопили уговор и уплатили све трошкове сахране. Доказ нам је послао Драгољуб Антић испред ове Фондације.

Већ у среду и четвртак / 9 и 10 јуна/ почели су жестоки напади од недобронамерних људи да се спречи сахрана проф Деретића у алеји заслужних грађана.Данас ,у петак 11 јуна око 11 часова стигле су до нас информације да ће ЈКП Погребне услуге отказати већ заказану сахрану , уз образложење да одобрење није потписао Градоначелник Радојичић. У хитном телефонском разговору ја , у својству овлашћеног лица удружења Винчански Неолит подносиоца захтева за одобрење,разговарао сам са сарадницима из Кабинета градоначелника , којом приликом је заказан хитан састанак на ову тему у 15 часова у Градској већници – Старом Двору.
Пошто је сахрана сасвим легално заказана,за чега вам достављамо у овом писму и факсимиле из Е-поште Удружења Винчански неолит, а такође за дана с 11.06. 2021 са почетком у 17 часова заказана је комеморативна седница у просторијама Удружења Милутин Миланковић у Београду ,улица Поп Лукина 1 Б. У име Удружења Винчански Неолит позивам све добронамерне грађане Србије да дођу на заказан комеморативни скуп и на сахрану која је заказана за 12 јун 2021 у 14 часова на Новом гробљу.На крају желим овим путем да обавестим све грађане Србије да је дневни лист Политика одбила захтев Фондације проф Деретића да објави умрлицу упокојеног проф Деретића као и позив за сахрану.

Молим зато све грађане Србије да подрже легитимну одлуку Градоначелника др Зорана Радојчића и да уз вашу подршку остане доследан својој одлуци и не одлаже већ заказану сахрану ,без обзира на притиске споља који се врше на њега.“

Слободан Добрић председник Удружења Винчански неолит