Прочитај ми чланак

Бранко Драгаш: Када пропадају империје, почињу велики ратови

0

Увек када пропадају империје, почињу велики ратови. Пример, избијање Првог великог клања. Након клања, нестала су чак четири царства. Било би боље да су нестала без клања, али, нажалост, то у историји, како видимо, није могуће.

Томас Ман нам је то најбоље објаснио у његовом роману „ Чаробни брег“, где високо у планинама Бергкофа теку велики разговори о цивилизацији, смислу живота, сукоби мишљења, расправе о великим друштвеним идејама, размишљања о најбољем уређењу друштва и будућности човечанства, да би се роман завршио тако што главни јунак, интелигентни студент, знатижељан и образован, неодлучан, без јасног циља живота, нежан, самодеструктивно равнодушан, Ханс Касторп, политички неутралан, који се налази разапет између врцавог италијанског ветропира Сетембринија и шпанског језуите, терористе и батинаша Нафте, певајући одлази у рат како би се, величанствена мановска иронија, на тај начин одлучио и одупрао нарастајућем Злу, борећи се на страни тог империјалног Зла.

Дође тако у цивилизацији трагично доба када обесни, разочарани, деструктивни, себични, егоцентрични, равнодушни, смртно досадни, вулгарни и перверзни људи одлуче да се међусобно покољу, да пусте једни другима крв, да се масовно поубијају, јер више не могу да издрже у сопственој, тесној кожи, желе нешто да промене, нешто ново да направе, створе, изграде, да побегну из тог бесмисленог стања пролазности, труљења и заборава, али прилично су глупи, затуцани, острашћени, искључиви, ограничени, необразовани, изманипулисани и окрутни да би схватили где је њихов животни проблем и шта суштински треба да раде, већ им је много лакше да се прикључе крволочној хорди безумника, који окривљују друге људе, различите од њих, да су главни кривци за њихов животни бродолом и који виде свој једини спас у клању свих тих других, страних, одбојних, одвратних и различитих људи, које мрзе из дубине своје напаћене и заробљене душе.

Зло не долази, како хоће идеолози геноцида, насиља и клања да нам објасне, из ваздуха, из кварења природе, не долази само од себе, из болесних нерава и затроване крви оболелих, полуделих појединаца, не долази из унутрашње потребе изманипулисаног и поробљеног човека да се испразни и опусти, него долази из накарадног, тоталитарног, насилног, експлататорског, криминалног, разбојничког, поквареног, подлог и отуђеног друштвеног система, где једна привилегована каста зликоваца, ниткова, бандита, паразита и превараната, лудака и малоумника, убица и шизофрених психопата, жели да задржи освојену политичку моћ над другим људима и да сачувају своје отето, нагомилано и опљачкано богатство.

Све је, дакле, врло једноствано за разумевање. Увек је исти проблем. Који се никада суштински и смислено, у корист живота човечанства, не решава. Али, нажалост, историја се увек понавља и крвава клања се настављају.Разлог тога треба да тражимо у одржавању и опстајању – гвозденог закона олигархије, кога ствара тоталитарни политички систем. Није уопште важно како се тај идеолошки систем зове : робовласничко друштво, владавина фараона, феудализам, владавина царева и краљева, буржоаско друштво, владавина банкара и капиталиста, комунистичко друштво, владавина комесара и комитета, неолиберализам, где влада Фамилија и њене корпорације, потпуно је, дакле, небитно како ћемо да назовемо тај друштвени систем, суштина свих тих историјских система је увек иста – тоталитаризам и пробљавање човека.

Упркос сталној борби човека за недостижну Слободу и Правду, упркос крвавим побунама, устанцима, ослободилачким ратовима и револуцијама, ништа се није променило и тоталитаризам је опстао. Главни глумци у ток крвавом историјском игроказу су се мењали, изговарали су различите пароле, узвикивали свакава обећања, заступали идеолошке догме, али нису срушили тоталитарно устројство друштва. Уместо једне групације манипулатора и разбојника, долазила је друга групација мангупа из њихових редова, како их је психопата Лењин, разочаран левим скретањима, назвао.Тако се одржава, све до данашњег доба, гвоздени закон олигархије. Оно што је застрашујуће, не видимо да се ту нешто мења, јер иста манипулација тоталитарног система се наставља. Курта и Мурта се мењају, али толалитаризам остаје.

Данас присуствујемо пропасти царства неолибералног капитализма, који је ушао у завршну фазу свога распада и који покушава, на све начине, средства се не бирају, све је дозвољено у одбрани тог зликовачког режима, да се спаси тако што ће читав свет да увуче у нову светску кланицу. Објашњавам већ више од три деценије, на основу теоријског знања и на основу практичног искуства са светских тржишта, радим у епицентру тог системана на – финансијским тржиштима, да неолиберални капитализам мора, упркос превари корумпираног Фукујаме, који је тврдио да је неолиберализам довео до краја историје и да савршеније друштвено уређење не постоји, да пропадне, јер се базира на колонијализму, поробљавању, пљачкању, отимању, преварама, манипулацијама, убијању и штампању лажног новца.

Пропаганда о људским правима, личним слободама, слободном тржишту, европским вредностима, демократији, слободи медија, међународном праву и вишим вредностима Западне цивилизације, била је велика обмана, која је успела да се наметне скоро читав један век и која је данас, напокон, пропала. Мада, огромна већина људи на Западу и Србији, која је прихватила све најгоре постулате Запада, није још свесна да је пропаст тог тоталитарног система стигла. Расуло у коме се данас Запад и Србија налази се и даље тумачи као нека пролазна криза, једна у низу таквих криза на Западу у последњих два столећа, нешто као летњи пљусак, после великих врућина, који ће да расхлади прегрејани систем задуживања и насиља, да би се све наставило по старом.

Међутим, то је велика грешка. Криза која је почела и за коју они немају никакво ваљано решење, системске је природе, трајна и несагледива, која ће, према мом стручном мишљењу, потпуно да разори и уништи неолиберални капитализам. Управљачи света, шизофрена Фамилија, која је до пре неколико година све на планети контролисала, јер је успела да успостави униполарни свет и да Американце поставе као светске жандаре, данас више не може да управља планетом, јер је свет постао мултиполаран и економска моћ се преселила са Запада на Исток.

Како је капитализам вампирски систем, који сиса крв покореним колонијама и живи на рачун других народа, рецимо, Енглеска је за 150 година покрала своје колоније за 43.000 милијарди данашњих долара, они су, дакле, богати зато што су разбојници и геноцидне убице, онда данашњи неолиберални капитализам на умору има велики проблем како да опстане, јер он без пијења туђе крви не може да преживи. Проблем настаја када тај вампирски систем више нема коме да пије крв, пошто су се Исток и Југ побунили, освестили и не пристају да их неко са Запада прави лудим и да их експлоатише. Фалсификовани долари, који су пола столећа преплавили читаву планету, који су омогућавали Фамилији да за безвредне папириће купују вредне сировине и имовину по свету, обезбедивши себи огромне профите и поробљеним грађанима Западу лажни животни стандард, који није настао на раду, одрицању, штедњи и иновацијама, ти, дакле, лажни и фалификовани долари враћају се данас на место злочина.

Тамо где су настали. Пре четири деценије сам постављао питања уваженим професорима финансија и монетране политике, шта ће се догодити када се ти наркотизовани долари буду вратили у САД, да би ме они гледали у чуду, смејали се и говорили да се то никада неће да догоди. Е, господо другови, то се, ипак, догодило. Данас је отпочела општа дедоларизација, која ће да доведе до потпуног краха надуваног долара.

Деценијама уназад говорим и пишем, све је срећом забележено на интернету, што показује једну моралну доследност и стручно визионарство, да похлепна Фамилија, уколико жели да задржи своју политичку моћ и свој отети капитал, мора за свој спас да одабере три могућа решења: 1.светски рат у коме Америка неће да учествује, али ће продавати оружје, храну и енергенте зараћеним странама; 2. Грађански рат или Револуција у Европи или Русији, који ће запослити америчку привреду и тако ће да је изваде из сигурног финансијског колапса; 3. проналазак неке нове технологије, коју имају само Американци и који онда монополски могу да продају или изнајмљују по свету.

Постоји и најбоље решење, које подразумева изградњу – Народног капитализма, који ће да одузме велики део моћи и богатства Фамилији и њеним привилегованим следбеницима, како би се драстично смањиле социјалне разлике, како би се подигла куповна моћ становништва и како би се створило социјално уравнотежено друштво за слободан живот, поштовање различитости и стабилног развој свих грађана на планети у блиској будућности.

Једино у шта сам сигуран, да ово последње решење грамзива Фамилија никада неће хтети да примени, јер они не могу да поднесу да некоме дају, деле и уступају своју моћ и богатство. На то никада добровољно неће да пристану. Само Силом морају да буду натерани. Они разумеју само језик Силе и све остале покушаје одбацују са гађењем и презиром. Плаше се Силе и поштују Силу. Пристају да слушају само Силу. Како још нема организоване Силе која може да их притера уз зид и натерата да се изврше системске промене у оболелом друштву, како се лажним доларима и еврима поткупљују и даље презадужени грађани Запада, како је неолиберални индивидуализам нарасто до егоманијачке деструкције, како се економски проблеми у банкротираним државама Запада све више увећавају, онда уплашени Управљачи света, желећи да заштите угрожене интересе Фамилију, смишљају све могуће подлости, гадости, перверзије и преваре како би некако зауставили тај неминован слом америчког корпоративног фашизма.

Један од поузданих решења за спас Фамилије кроз историју су били организовање и вођење светских ратова, који се неће водити на територији САД, јер би премештање ратних сукоба у САД довело до избијања грађанског рата, који би био апсурднији, крвавији, немилосрнији и глупљи, него режирани ратови на Балкану на крају прошлог миленијума. Светски рат је добра прилика за Фамилију да сачува своју политичку моћ и да увећа своје нагомилано богатство, јер велики ратови су одлична прилика за остваривање великих зарада, пошто Фамилија, како смо научили из блиске прошлости, подржава и наоружава све сукобљење стране, јер се тако зараде у ратним операцијам геометријском прогресијом увећавају.

Изрежирани рат у Украјини и сада у Палестини најбоља су потврда ове моје тврдње. Фамилија ће да отвара нова ратна жаришта по свету, уверена да је то једини начин њеног опстанка. Потресне слике клања и убијања преплавиће све строго цензурисане медије, јер се тако најбоље манипулише са поробљеним, презадуженим, уплашеним, изманипулисаним и зомбираним грађанима, који, уместо да се побуне и сруше тоталитарни политички систем, јер такав насилан систем је узрок свих њихових проблема, задовољавају се да ћуте и трпе, плашећи се да крвави маскри не дођу у њихова дворишта. Боље је да буду покорени и живи, него да им се одсецају главе и разарају куће.

Стратегија Фамилије је врло јасна и њу отворено заговара њен гласноговорник шизофрени нациста Клаус Шваб, који припрема човечанство за – дигитални концентрациони логор. У том логору треба да ради милијарду зомбираних људи, док ће роботи са вештачком интелигенцијом да опслужују Фамилију и њену привилеговану касту. Да ли ће Фамилија успети у својим зликовачким намерама? Зависи од нас, грађана, свих народа света, без обзира на расу, веру и нацију. Ако се не побунимо, Фамилија ће нас затворити у дигиталне концентрационе логоре. Побуна је, дакле, Његошевим речима написано, са животом и опстанком човечанства скопчана. Побуна сваког од нас. Немојте да чекате да вас неко позива, мотивише и гура у побуну. Морате сами да дођете до тог сазнања. Морате сами да схватите смисао побуне. Морате да се побуните у сваком тренутку и на сваком месту. Циљ побуне је опстанак човечанства. Опстанак наше деце и поколења.

Историјска наша обавеза је да се побунимо. Ми, лично! Свако појединачно! Слобода се осваја рушењем тоталитарног система лажне представничке демократије. Рушењем лажних европских вредности. Рушењем политичког олоша власти и опозиције, укидањем професије политичар и ослобађања медија од контроле болесне Фамилије. Слобода се осваја удруживањем нормалних, поштених, вредних, паметних и добрих људи. Добро мора да победи Зло, ако хоћемо да човечанство опстане. За победу Добра, морамо да се организујемо. Зло не може да се победи на лажним и намештеним изборима. Мање Зло не постоји. Зло је увек Зло! Зло мора да се победи Силом воље народа у мирним протестима на улицама.Циљ мора да нам буде изградња и обнова изгубљење Заједнице. Рушење гвозденог закона олигархије. Затварање и Курте и Мурте.

Стварање друштва по мери слободног човека. Спречавање избијања ратова. Високо развијена цивилизација Винче није имала преко две хиљаде година ратове. Значи, могуће је друштво без убијања и ратовања. Добар човек гради Заједницу и не жели да убија другог човека. Различитост нас спаја у Заједницу слободних људи. Знамо шта треба да радимо. Знамо шта је данас приоритет у друштву. Ви сте на потезу. Рат је победа Зла и наметање његових принципа. Мир је победа Добра и враћање нашим древним коренима. Заједници слободних и добрих људи, који не ратују, већ Игру уздижу као принцип живота.