Прочитај ми чланак

Први пут од почетка лета за целу земљу укључен највиши степен упозорења на врелину

0

Прва три дана ове седмице веома топло у Србији, а најтоплије биће данас – до 40 степени. Очекује се веома висок индекс УВ зрачења, зато избегавајте излагање сунцу.

Како преноси РТС, први пут од почетка лета за целу земљу укључен је највиши степен упозорења на врелину, па све обавезе које захтевају веће физичке напоре требало би да одложимо за четвртак када ће бити пријатније.

Висок ваздушни притисак обезбедиће потпуно ведро небо. Очекује се веома висок индекс УВ зрачења, зато избегавајте излагање сунцу.

Јутарња температура од 19 до 24 степени, највиша дневна од 37 до 40.

У Београду, после тропски топле ноћи, сунчано и 39 степени у хладу.

У главном граду ће и данас бити постављене цистерне са водом за пиће на неколико најпрометнијих локација. У најтоплијем делу дана, цистерне ће се налазити на Тргу Николе Пашића, код Стакленца на Тргу републике, на Зеленом венцу, надомак Београдског сајма у смеру ка Чукарици, код кружног тока уз зграду општине Нови Београд и на окретници у Цара Душана у Земуну.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ издао је препоруке грађанима како да поступају у врелим данима.

Стручњаци саветују да у врелим данима треба расхладити просторије, избегавати физичку активност, узимати више течности и избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.

Стрпљење и опрез саветују се и на путевима. Због високих температура и гужви, препоруке су да возите опрезно, стрпљиво и уз чешће паузе. Због летње туристичке сезоне, више је возила и на наплатним рампама и граничним прелазима – где су повремено могућа дужа задржавања.