Прочитај ми чланак

Упаљен метео аларм: Невреме стиже у Србију

0

Упозорење РХМЗ-а је издато због јаког ветра који се очекује у Банату, у Београду, западној и источној Србији, Шумадији и Поморављу биће киша, а метео аларм је на снази и због грмљавине у Шумадији, југоисточној и југозападној Србији, као и на простору КиМ

У готово целој Србији, осим у Бачкој и Срему, активиран је жути метео аларм. На подручју Баната због јаког ветра, у Београду, западној и источној Србији, Шумадији и Поморављу због кише. Такође, метео аларм је на снази и због грмљавине у Шумадији, југоисточној и југозападној Србији, као и на простору КиМ.

Жуто упозорење указује да су прогнозиране временске појаве потенцијално опасне. Иако нису неуобичајене, препоручује се опрез приликом планирања активности које су подложне метеоролошким ризицима.

Републички хидрометеоролошки завод саопштио је да се данас у Србији очекује променљиво хладно време праћено повременом кишом и локалним пљусковима, док се на планинама очекује снег.

Јутро у Војводини, западној, централној, источној и југозападној Србији ће бити облачно, с повременом кишом или локалним пљусковима, док се на Црном Врху очекује снег, према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода.

У Војводини, западној Србији, Шумадији, Великом Поморављу, као и у Тимочкој Крајини, очекује се претежно облачно време. У осталим крајевима, јужније од наведених области, очекује се смењивање сунчаних и облачних интервала, а појава кише ће постати учесталија у другом делу дана. Тада се очекују локални пљускови праћени грмљавином.

Очекује се слаб и умерен ветар који ће дувати из различитих смерова. На југу Баната, у доњем Подунављу и Браничеву ветар ће бити јак, југоисточни, с ударима олујне јачине ујутру и пре подне.

Најнижа температура биће од три до седам степени, док ће највиша температура варирати од осам степени на северу и западу Србије до 15 степени на југу.

И у Београду данас претежно облачно, хладније и кишовито време. Дуваће слаб и умерен, источни и југоисточни ветар. Температура без већег колебања, од седам до девет степени Целзијусових.

У петак се прогнозира претежно облачно и хладније време с повременом кишом, док се на планинама очекује снег. Увече и током ноћи може доћи до делимичног разведравања.

У суботу се у Војводини и централној Србији очекује претежно сунчано и топлије време. У осталим крајевима биће мало до умерено облачно, док се на крајњем југоистоку може појавити понегде слабих падавина.

Увече и током ноћи очекује се наоблачење са Јадрана у свим крајевима, али ће тек понегде изазвати краткотрајну кишу или локалне пљускове. Југоисточни ветар ће се појачавати. У недељу се прогнозира умерено облачно време, већи део дана суво, уз даљи пораст температуре и ветровите услове.

Највиша температура се очекује у западној и централној Србији, достижући око 20 степени, док ће најхладније бити у Тимочкој Крајини, с температуром од 12 до 14 степени. На планинама и у кошавском подручју очекује се јак југоисточни ветар, док ће на југу Баната ветар имати ударе олујне јачине.

Увече и током ноћи се очекује пролазно наоблачење са запада праћено кишом и локалним пљусковима, уз престанак кошаве. У наредним данима ће бити честа наоблачења с кишом (на планинама са снегом), с сунчаним периодима између њих, што ће обележити први део наредне седмице.

Почетком недеље се очекује пораст температуре, док ће касније доћи до постепеног пада температуре.