Прочитај ми чланак

Протест особа са инвалидитетом у Београду, траже боље услове

0

Група од око 10 чланова и присталица Удружења особа са инвалидитетом Србије одржала је данас испред седишта Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања протест, тражећи да се омогући члановима њихових породица да им буду персонални асистенти и геронтодомаћице и да имају примања за то.

Затражено је, такође, да сви аутобуси у градском превозу у Београду и другим већим градовима имају хидрауличке платформе за инвалидска колица, да то исто буде и у домовима здравља у свим местима, а да се за све особе са инвалидитетом омогући бесплатан превоз.

Председник тог удружења Бранко Јокић рекао је да 90 одсто од око 100 чланова није могло да дође на протест, јер немају обезбеђен превоз, пошто за 12 година није одговорено на њихов захтев да свако удружење особа са инвалидитетом добије по један комби.

Јокић је указао да свака нова власт када дође, тражи од удружења да потпишу споразум о сарадњи, и то чине не због користи грађана, него из свог интереса, и „та лојална удружења су плаћена и поткупљена да ћуте“.

Он је указао да им је из ресорног министарства 2015. године обећано да ће уважити њихове захтеве, али не да то није остварено, него су чак и укинути неки пројекти.

Јокић је замерио медијима што не прате њихове активности, него „само иду на коктеле Министарства и лојалних удружења“, посебно прозвао РТС, Пинк и телевизију Прва што нису дошли да пропрате данашњи скуп.

Њих је потом примила државни секретар у Министарству Стана Божовић, чиме је испуњен један од захтева, да разговарају са неким од функционера, а не са секретарицама.