Прочитај ми чланак

ПРОПАСТ: Имам 200 тона непродате малине и дође ми да се убијем

0

Малинари и мали хладњачари тврде да је "због поремећаја цена на светском тржшту, у Србији остало непродато чак 40.000 тона малине". Сматрају да ове године цена "црвеног злата" по килограму неће премашити суму од 280 динара.

Стевић Мишко из Ивањице има малињак и малу хладњачу, а, како каже, „црвено злато“ је остало непродато, јер је пала потражња на светском тржишту.

„Такође, цена по килограму малине је била 530, а сада је оригинал – залеђена око 230 динара. Ја имам 200 тона непродате малине и српски речено дође ми да се убијем. Да ли ћу да прерађујем или поклоним не знам ни сам“, очајно каже Стевић.

Према његовим речима, велика су улагања у малињак, а и рат у Украјини је произвођачима узео део колача. Чуо сам да свежа малина неће прећи две стотине динара, додаје он.

Миљана Лазића из ужичког села Гостиница смо затекли у малињаку, али, истиче, да не зна ни сам зашто је у њему.

„Имам 1,5 хектар под малином. Код малог хладњачара сам предао прошлогодишње малине, укупно петнаест тона, а он ми дугује још четири милиона динара“, прича нам овај воћар. Ипак, како каже, ни њему не замера, јер он зависи од великих хладњачара.

Према његовој оцени поремећај на тржишту се дешава због „игранке“ државе и увозничког лобија, а међу његовим колегама кружи прича да је више од 40 хиљада тона увезено.

„Они нам продају шупљу причу. Код нас је набрано 140. 000 тона малине за претходне три године, а извезено 170 хиљада тона. Ми не можемо да дођемо до података као некад преко Управе царина“, објашњава он запитавши се „где је ту математика“.

Запитао је зашто се врши реекспорт малине и додаје колики је био извоз, а да земља порекла није Србија.

„Тај реекспорт нас је уништио. Да раде државне институције свој део посла по закону те да се такве две три фирме дебело казне и конфискују им имовину више не би било проблема са откупом“, објашњава он.

Наш саговорник каже да осигуравајуће куће осигуравају плод на 280 динара, сто је 26000,00 по тони.

„Мени треба да уложим у нову сезону најмање милион динара, а свака цена по килограму малине испод 500 динара је катастрофална“, наводи он. Како каже, очекује да се понови 2018. година када се „црвено злато“ брало испод цене коштања од 80 до 120 динара, а конкретно њему је плаћена 107 динара. Због те пљачке у којој је учествовала Влада Србије одавде из нашег западног дела земље се иселило око 50000 људи, додаје.

„Површине малињака су смањене, радне снаге нема, продаваћемо је буд зашто. Министарка пољопривреде је најавила смањење стопе субвенције са 70 на 40 одсто на осигурану суму због веће вероватноће града. Значи у старту, на своју количину губим 150.000 динара. Увели су франшизу 5% на осигурану суму, ако врше исплату од штете. Дакле са свих страна по мало узимају како би нас довели до просјачког штапа“, сматра он.

Миљан сматра да држава хоће да уништи мале хладњачаре и ценом, јер велике хладњаче плаћају дупло јефтиније од 206 до 280 динара.

„Да би они нас исплатили свесно иду у минус. Зашто је ово урађено и како само Бог зна“, закључио је наш саговорник.

Пољопривредни аналитичар Жарко Галетин је упознат са проблемима малинара. И према његовим информацијама је 40 хиљада тона остало у хладњачама.

„Та непродата малина је сада лошег квалитета и продаће се по ниској цени. Оно што знам је да произвођачи нису задовољни, а ове године очекују драстично нижи износ по килограму“, оценио је Галетин за Нова.рс.