Прочитај ми чланак

Прасетина иде на 1.000 динара: Због куге и споре реакције државе, цене меса ће…

0

Власници фарми свиња у Србији оценили су данас да ће свињско месо наредних месеци поскупљивати и да ће прасетина за Нову годину коштати 1.000 динара по килограму, чак и ако држава дозволи увоз, јер цена расте и у Европи због смањене понуде.

Власник фарме свиња „Браћа Парлагић“, која се налази у природном резервату Засавица, Милован Иванковић, изјавио је за Бету да је Управа за ветрину у Србији закаснила са увођењем ригорозних мера заштите и омогућила да се афричка куга свиња рашири по целој Србији.

„Цене свињетине ће расти јер се здраве свиње принудно кољу из страха од афричке куге, а болесне уништавају, па ће понуда бити смањена. У Србији већ сада недостају прасићи за тов, увозни коштају око 700 динара по килограму“, рекао је Иванковић.

Додао је да је увозно прасе на почетку године коштало око 100 евра, а већ је достигло цену од 150 евра.

Број свиња ће се, како је рекао, значајно смањити јер ће се потпуно уништити производња на малим газдинствима, а остаће само велики системи који неће моћи да надокнаде мањак свиња, као ни увоз, јер и у Европи влада куга и смањена је понуда, а месо је већ поскупело.

Он је рекао да су Управа за ветерину и држава одмах морали да спрече промет и кретање из заражених подручја, а да је војска требало да контролише границе како се не би унела зараза из суседних земаља.

Оценио је да је апсурдно да пола килограма свињетине кошта као паклица цигарета, али ипак и поред тога наредних месеци само ће мали број грађана моћи да плати цену свињетине.

„Сада је велика понуда, свиње се кољу и пре него што достигну потребну килажу, заклани прасићи се стављају у замрзивач, па ће се продавати за шест-седам месеци. Због тога је цена свињетине пала са 240 на 220 динара по килограму“, рекао је Иванковић.

Произвођачи ће, према његовим речима, због небриге државе имати огромну штету јер држава не може да надокнади изгубљену добит и праву цену, а фармери треба да отплате кредите.

Додао је да узгаја 400 крмача и производи 12.000 товљеника годишње, а да му је кредит милион евра.

Власник компаније „Матијевић“, Зоран Матијевић рекао је да уколико се афричка куга и даље буде ширила у Србији и буде мање свиња, да се може очекивати поскупљење тог меса.

„Претпостављам да ће држава покушати да спречи поскупљење давањем дозвола за увоз свежег меса, мислим да га неке компаније и сада увозе“, рекао је Матијевић.

Он је казао да тренутно у њиховим продавницама килограм меса са бута кошта око 760 динара, а да је килограм живе ваге 240 динара и да произвођачи свиња по овим ценама имају зараду, а да су прерађивачи скоро на нули због великих трошкова, међу којима су највећи плате и порези на плате за раднике.

Фарма свиња те компаније, како је рекао, до сада није имала проблема са афричком кугом, а узгаја 6.000 крмача и годишње 150.000 товљеника.