Половна возила тек ће да поскупе

0

uvoz-automobili

Београд — Увозници половних возила ће због све већих намета основати удружење у оквиру Привредне коморе Србије, како би покушали да утичу на државу и сачувају ту браншу.

„Ове године је донет низ мера и прописа који су променили пословање увозника половних возила“, рекао је власник ауто-куће „Насцар“ из Београда Урош Ерчевић, додајући да ће половни аутомобили морати да поскупе, упркос све слабијој продаји због мале платежне моћи грађана.

Он је подсетио да је од почетка 2014. почео да се примењује каталог Ауто-мото савеза Србије, по којем се одређује вредност возила на коју се плаћа порез. Ерчевић каже да тај каталог има нереалне цене које су знатно више од тржишних и да ће морати да се мења.

„АМС је свестан да тај каталог треба да се промени и прилагоди, али то ће трајати и не знају када ће изаћи нови каталог. Све промене које су донете ове године директно утичу на цене возила и највише погађају купце“, нагласио је он.

Друга промена је почетак примене правилника Агенције за безбедност саобаћаја од 19. априла, па је обавезна провера половних возила и документације код АМС – а или других овлашћених организација.

Увозници кажу да се од половних возила, вредности између 7.000 и 12.000 евра, највише продаје опел инсигнија и било који ауди – старији и млађи, као и остала немачка возила попут фолксвагена, БМW-а и мерцедеса. Што се тиче старијих аутомобила, купују се италијанска и француска возила, док „јапанаца“ скоро да нема на ауто-плацевима, јер су предвиђења већа давања приликом увоза. У Србију се сваке године увезе више од 100.000 половних возила.

Ерчевић каже да је увођење те провере продужило процес од увоза до регистрације возила и да се беспотребно чека између 20 дана и једног месеца. Према његовим речима, увозници ће због тога основати удружење као групацију у оквиру Удружења за трговину у ПКС.

„Провера Агенције за безбедност саобраћаја са пратећим трошковима кошта око 13.900 динара, од чега само 290 динара иде у буџет Србије, а сви остали трошкови су везани за АМС, Агенцију за безбедност и издавање некаквог образца“, нагласио је Ерчевић.

Ту су и трошкови да се возило шлеп службом превезе на место прегледа и назад, тако да ти трошкови, како је навео, свакако прелазе 20.000 динара.

„Увозници немају ништа против прегледа који ће побољшати квалитет или безбедност возила на путевима, међутим овај преглед уопште не утиче на безбедност возила већ само прави трошак. Ту се ради само о прегледу документације возила, коју иначе прегледају царински органи, а било је најављивано да ће се проверавати километража и стање возила, али се ништа од тога не проверава“, казао је Ерчевић.

Он је напоменуо да су папири тих аутомобила већ прошли све провере у иностранству.

Како је рекао, Агенција за безбедност саобраћаја и АМС нису били спремни за примену те мере и тражили су одлагање, јер не могу да одраде посао за толики број возила и издају потврде. Он је рекао да за Агенцију и АМС не постоји никакав законски рок у коме би требало да заврше тај преглед и издају потврду, али се у пракси чека до месец дана, а ако се направи нека грешка и много дуже.

Трећи проблем је почетак примене еколошке таксе од 12.000 динара по тони, која је требало да почне да се примењује од прошле године, навео је Ерчевић додајући да се увозници плаше и да ће држава ретроактивно наплатити неке намете које нису предвидели приликом набавке возила.

Према његовим речима, примена еколошке таксе ће доста погодити увознике половних возила, па ће квалитет аутомобила који се возе у Србији бити гори него сада, уместо да је обрнуто.

Ерчевић каже да су почели да се гасе аутоплацеви у Србији, као и да ауто-куће смањују број запослених.

 

(Танјуг)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!