Полиција брутално хапси пензионере и младића који је хтео да помогне родитељима!

0

Многи грађани Србије налазе се у веома незгодном положају када су у питању мере Владе. Најнезгодније је старијима од 65 година, према којима држава нема милости. Неки од њих су приведени због кршења забране кретања, иако су, без хране и лекова, тражили дозволу и малтене молили да оду до продавнице по основне намирнице. О овим и сличним сутацијама за Директно.рс говорио је адвокат Владимир Тодорић.

– Шокиран сам бројем злоупотреба и кршења људски права током ванредног стања. Под тим злоупотребама највише подразумевам број притвора и првостепене затворске казне, односно пресуде, због кршења прописа који су везани за епидемију. Огромном броју људи који су прешли границу у неком моменту, одређена је изолација усменим решењем. Уредбом о ванредном стању, рекли су да је тај рок за писмено решење 30 дана након укидања ванредног стања, значи практично нема писменог решења – казао је Тодорић.

ФОТО: Илустрација

Иако су често у питању неспоразуми, те техничке несугласице, чини се да разумевања за грађане нема. Тако се хапсе ако су нађени на другој адреси од пребивалишне, па чак и у ситуацијама када су беспомоћни и остану без хране.

– Велики број случајева имамо у Лесковцу. Дечку од 22 године који је дошао у земљу, речено је да буде у кући где је пријављен, међутим, мајка и отац му живе раздвојено. Он је био код оца на адреси, а у личној карти је пријављен код мајке. Полиција га је привела и тренутно је у притвору у Пожаревцу. Такође, велики број пензионера из Лознице нема коме да се обрати, јер су им комшије исто пензионери, а остали су без хране и лекова. Тако је један пензионер, који има 71 годину, позвао полицију и молио их да оде до продавнице. Рекли су му да може и онда су га у продавници пријавили. Сада је њему, човеку од 71 године одређен притвор у Пожаревцу – истиче он.

Тодорић напомиње да притвор као такав није прави начин да се води овом ситуацијом, већ да је то нељудски, варварски чин. Поготово у ситуацијама када је заиста потребно разумевање државе, као на примеру човека који је са повредом дошао у Србију.

– Човек који се вратио из Луксембурга, где је радио на некој грађевини, дошао је са повређеном ногом и одређена му је изолација. Међутим, њему није речено на који начин може да оствари лекарску помоћ. Та рана му се загнојила и отишао је код доктора да му превије рану. Докторка га је пријавила полицији. Данас је осуђен на две године – каже адвокат.

– Сви ови предмети се воде путем скајпа, што је противно Уставу. Чак и за време ванредног стања не може се одступати од начела правичног суђења. Оправдање за то је да се не може обезбедити заштитна опрема за окривљене. Како се може обезбедити за записничара, судију, тужиоца, браниоца. За све може, само за окривљене не. Друго, ако су болесни, онда нису у стању да изнесу одбрану. Ово што се дешава је горе од оног што сам мислио, а мислио сам све најгоре – закључио је Тодорић.

„Више од 3.000 људи у кућној изолацији у Лозници“

Иако нису сви дошли из иностранства, у Лозници су у изолацији чак и они који су отишли „преко Дрине“ да купе бензин у Републици Српској. Усменим решењем, они су стављени у изолацију 14 дана. Влада је преиначила одлуку на 28 дана, без да су сви од њих информисани и да им је то речено. Ипак, и у овој ситуацији држава је неумољива, па је онима који су прекршили из незнања меру, одређен притвор 15 дана.

– По мојој процени, више од 3.000 људи се налази у кућној изолацији. Постоји случај где је човек од 71 године у притвору. Надлежни органи су се позвали на то да су га обавестили. А у ствари, он није обавештен на његов број телефона, већ на број телефона који је деактивирао, био његов. Ту се сад поставља питање, да ли је он законито обавештен о тој изолацији, да ли је био упознат с њом. Он се никад није јавио на тај телефон, то је његова одбрана. Био је у РС, точио гориво, пре ступања на снагу ванредног стања. Његова болесна жена је сада сама код куће и нема ко да води бригу о њој – казао је адвокат из Лознице, Душан Филиповић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!