Прочитај ми чланак

Почиње корона хистерија: Обавезно ношење маски у свим здравственим установама

0

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковида донела је на данашњој седници препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите и болничких установа, а једна од њих је обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама, саопштено је из института "Батут".

Расте број оболелих од коронавируса, Институт за онкологију забранио посете

Одређено је обавезно тестирање на ковид свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције, и њихова обавезна контрола и тестирање након прележане инфекције.

На нивоу болничких установа обавезно је тестирање пацијената као услов за хоспитализацију, неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одељења, као и одељења геријатрије и одељења где се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама.Уведена је и забрана посета болницама које су у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција.

Уведена је и забрана посета болницама које су у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција. Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су дужне да у наредних седам дана направе процену епидемиолошке ситуације и дају предлог мера, као и да редовно прате епидемиолошку ситуацију.

У погледу болничких капацитета за смештај хоспитализованих пацијената оболелих од ковида, Радна група је заузела став да за сада није неопходно њихово додатно проширење.