Прочитај ми чланак

Пакао у Геодетском заводу: Иживљавање и мобинг над радницима који се побуне

0

Три синдиката Републичког геодетског завода изразила су незадовољство и узнемиреност због актуелне ситуације у РГЗ-у. Након једномесечне блокаде рада катастра уследиле су, како тврде, активности руководства против три синдиката која су за време блокаде у јавности указивали на могуће последице и поставили питање конкретне одговорности за колапс који је настао.

Синдикати у саопштењу тврде да је у јендом тренутку након што је директор РГЗ-а Борко Драшковић донео налог којим је забранио било какву комуникацију запослених са странкама или трећим лицима без његовог одобрења, уследила одмазда.

„Телефонски позиви координатора по налогу директора и то на личне бројеве запослених чланова три синдиката са захтевом да се у најкраћем року изјасне за исчлањење, из како кажу ‘злочиначких организација’ које су ‘нанеле ненадокнадиву штету РГЗ-у’. Након тога у року од 48 сати уследила су решења и радни налози о премештају оних који то нису учинили, на друга и удаљена радна места, нека и више од 60 километара. На удару су се нашли и председници синдиката ЈОС РГЗ-а Дијана Константиновић и Стеван Тодоров из АСНС РГЗ. Председник Синдиката Независност је још раније премештен на рад у катастар у другој општини“, наводи се у саопштењу.

„То на жалост није крај бахатој и незаконитој тортури руководства које на свом званичном сајту дозвољава објављивање најбезочнијих лажи и манипулација у којима се три синдиката називају ‘лажним’, ‘нерепрезентативним’ и у служби некакве ‘дубоке државе и делова актуелног режима’. Иако је детаљно упознат са чињеницом да су два синдиката ЈОС и Независност РГЗ репрезентативни на основу валидних Решења Министарства рада, лажи се несметано публикују на сајту РГЗ-а. Информације о стању у катастру не објављују најодговорнији и најкомпетентнији представници РГЗ-а, већ лице које је ангажовано за промовисање једног од пројеката који се реализују у заводу“, додаје се у саопштењу.

Како тврде синдикати, неозбиљан однос институције према недавном колапсу система у РГЗ-у осликава и чињеница да се „део руководства на челу са директором Драшковићем у истом периоду налазио на путовањима у иностранству (Шведска, Русија) иако је по њиховим изјавама ‘хакерски напад’ трајао данима пре блокаде рада“.

„Наступи овлашћених представника синдиката у медијима, оцењени су као теже повреде радних обавеза и кодекса понашања државних службеника и против њих су поднете дисциплинске пријаве. Разлог оваквог понашања синдикати једино виде у покушају да се избегну тражени одговори на постављена питања. Да се обраћање синдиката јавности и медијима заустави и спречи јавност да сазна истину о бројним аферама и незаконитостима које прате рад руководства РГЗ-а последњих неколико година. Коме је одговоран директор РГЗ-а или боље речено ко штити директора од одговорности? Који се закон и кодекс примењује на њега или такозваног “портпарола РГЗ-а“који свесно обмањују јавност? И зашто би им се ишта друго веровало ако о ноторним истинама износе лажне информације. На битна питања на жалост одговора нема а јавности преостаје само да трпи и чека. О стварним разлозима блокаде рада и колапса који је у неким општинаматрајао скоро тридесет дана као и дешавањима пре прекида рада 14. јуна ове године, синдикати РГЗ-а очекују званично саопштење надлежног Тужилаштва за високо технолошки криминал као и налаз МУП-а. Мишљење повереника за информације од јавног значаја охрабрује али и није довољно уверљиво јер је засновано на подацима врха РГЗ-а“, наводе у саопштењу.

„Многи стручњаци за области ИТ су веома збуњени и подозриви у односу на све до сада објављене информације у вези ‘хакерског напада’ или ‘информатичке саботаже’ како је назван разлог прекида рада РГЗ-а у периоду од 14.06.-11.07.2022 год.Коме може да смета истина? Синдикати РГЗ-а захтевају од надлежних институција да предузму све неопходне мере и обезбеде нормално функционисање РГЗ-а и спрече даљи прогон синдикалних представника и запослених. Уз то синдикати очекују да се у вези насталог проблема утврди конкретна одговорност за нарушавање безбедности и квалитет инсталираних апликација и програма у РГЗ-у. Штета која је настала и коју је тешко сагледати подразумева и сваку врсту осуде оних који су одговорни за њен настанак“, додају синдикати.