Прочитај ми чланак

Одбио да иде на митинг СНС, постао жртва мобинга

0

У Сомбору још једна тужба за мобинг у јавном предзећу. Још једном због одбијања запосленог да иде на митинг Српске напредне странке. Прича се одвија у сомборском Јавном комуналном предузећу "Чистоћа", где је дугогодишњи радник финансијске службе, због непослушности пребачен на радно место портира - и то на место где портир никако није потребан – у азилу за псе.

У марту 2023. добио је јубиларну награду за 10 година рада. Два месеца касније, први пут је одбио један радни налог – јер задатак није био у опису посла инкасанта.

– Наш директор Драган Радојчић је нас позвао на састанак и изјавио је да би било добро да идемо на митинг – почиње причу Александар Николин, радник ЈКП Чистоћа.

Митинг СНС-а у Београду 26. маја, на који Александар није намеравао да оде.

– И онда сам ја њему рекао мене су на екскурзију водили у основној школи – додаје Николин.

У рукама директора, свежег члана СНС-а били су и нож и погача. И шта та метафора значи, схватио је Александар већ почетком јуна, када је пребачен на радно место портира – у азилу за псе.

Радно место тада измишљено, бесмислено и изван града.

– Ви фактички имате решетке и чујете лавеж паса, сада да ли они лају зато што су гладни, зато што неко долази, или уплашени, значи једна тотална дубиоза, психичка разумете. И наравно отишао сам код њега у канцеларију да га питам докле зашто ово, и он је мени рекао знаш ти јако добро зашто је то – препричава Николин разговор с директором.

Ствари су постале још горе, када је одбио да потпише документ који закон не познаје – „папир подршке директору“. Тада су из друге смене хтели да га пребаце у ноћну смену. Спасио га је налаз лекара, који је установио да је због мобинга Александрово здравље већ нарушено.

А од првог дана био је беспрекоран радник, сећа се некадашњи директор предузећа. Објашњава и да укидање Александровог старог радног места није само против логике, него и мимо процедура.

– То не може да се ради само тако, мора неко стручан да покаже и докаже егзактним подацима да је то радно место нерентабилно, значи да у њему има више трошка него неке користи за фирму и то мора да се уради озбиљно. То не може неком да падне на памет, па да тако каже. Што је изгледа код Александра случај – објашњава Никола Пајић, бивши директор ЈКП Чистоћа.