Прочитај ми чланак

НЕОБИЧНИ СИМПТОМИ код ковид позитивних у Србији

0

Сув кашаљ, температура и губитак чула мириса и укуса представљени су нам као главни знакови коронавируса, међутим, судећи по искуствима које ковид позитивни у Србији деле на друштвеним мрежама, овај вирус носи још гомилу мање или више необичних симптома.

Још од старта пандемије су се на листи симптома коронавируса као најчешћи истакли грозница, малаксалост, сув кашаљ, болови у мишићима, кратак дах, губитак чула мириса и укуса… Вежбали смо да разликујемо коронавирус од грипа, прехладе или алергије, а научили смо и којим се редом симптоми појављују. Онда се испоставило да је губитак мириса и укуса заправо најсигурнији знак да имате корону, јавља се и пре температуре. На крају смо видели да на коронавирус могу да указују и промене на ножним прстима, а једна Београђанка скренула нам је пажњу на још један редак симптом који се испољава на кожи.

Foto/ Printscreen

Међутим, они који су се суочили с овом болешћу имали би да додају још много здравствених проблема који су им стигли у “пакету” с ковидом 19.

У свом незнању и конфузији с релевантним информацијама о коронавирусу, ни симптоми нису изузетак, па ковид позитивни из Србије на друштвеним мрежама деле сопствена искуства и траже евентуалне савете. Неки симптоми су збуњујући, чак бизарни, можда уопште и немају везе с короном, али у актуелној ситуацији, људи на све обраћају додатну пажњу.

Па, сабрали смо неке од чудних симптома који се не помињу у званичним објавама, али су тема у групама на друштвеним мрежама.

Проблеми с видом – знамо за губитак мириса и укуса, али, доста људи помиње и одређене сензације кад је реч о чулу вида. Описују их као “паучину” пред очима, бљескове, замућења, играње слике… Такође, многи су “пријавили” јако тешке капке, сузе и притисак у очима.

Запушен нос и кијање – иако је то често навођено као разлика у односу на прехладу и алергију, испоставља се да запушен нос није баш тако редак ни код короне. Једна девојка открила је да је код ње то био скоро једини симптом – није имала температуру, није губила чула, само је била мало малаксала и цурео јој је нос, а кад се тестирала била је позитивна. Друга је осећај описала као голицање у носу, као од соли кад си на мору, али много непријатније.

Отицање усана – неки су имали болне пристиске на језику, а више жена се јавило с проблемом отицања усана, при чему су их “уста болела као да су појеле љути феферон”.

Страшни болови у стомаку, мучнина, повраћање, дијареја, губитак апетита – изгледа да се не помињу довољно често.

Чудан мирис и укус – неки нису изгубили чула, али оно што су осећали није било оно на шта су навикли. Тако је један лик на Фејсу поделио како му је чоколада имала укус као бибер, други је стално имао укус метала у устима.

Појачано знојење – ок, очекује се уз грозницу, али изгледа да се код неких задржало и након што су добили негативне резултате теста.

Пробадања у пределу срца и аритмије многи су пријављивали и главни савет је да се у том случају обратите свом лекару како би се урадиле потребне даље анализе.

Модрице по телу – више људи каже да им се, откад болују од ковида, необјашњиво појављују тамне модрице по телу.

Менструални циклус – многе жене верују да им је корона пореметила циклус, доста њих каже да им је менструација каснила, чак и по две недеље, иако обично “стиже у минут”.