Прочитај ми чланак

НЕМА ЗИМЕ до петог јануара: Велика прогноза метеоролога за регион до краја године

0

ОД ВЕЧЕРАС на северу и северозападу региона осетно хладније, снег је понегде могућ и у нижим пределима, могућа је и ледена киша. До среде повремене падавине, затим суво и мало топлије, док је за почетак године вероватно релативно топло време, уз могуће захлађење после 5. јануара, наводи метеоролог Марко Чубрило.

Данас релативно топло, понегде уз кишу и пљускове и то највише на југу, југозападу, западу и северозападу региона. До увече релативно топло уз максимуме од +8 до +17 степени Целзијуса. Увече ће се преко Аустрије и Мађарске спуштати осетно хладнија ваздушна маса, али ће се њен утицај само делимично осетити над нама, а највише на крајњем северу и северозападу Хрватске и Србије.

Над овим пределима ће у току ноћи ка недељи уз окретање ветра на североисточни осетније захладити, док ће се то захлађење у недељу у слабијем облику премештати на југ, наводи Чубрило.

Уз саму границу са Словенијом, Аустријом и Мађарском ће се захлађење највише осетити и тамо би сутра после подне и у ноћи ка понедељку могло бити снега, а биће услова и за ледену кишу тако да треба обратити велику пажњу у саобраћају јер је могућа поледица.

За сада модели имају сигнал да крајњи северозапад Хрватске, потез од Вараждина преко Загреба до евентуално Сиска добије снежни покривач висине од 1 цм до 5 цм, а понегде и мало више. Акумулација снега је могућа и на крајњем северозападу Војводине, али ће тамо пре бити ледене кише у ноћи ка понедељку. Граница снега и кише ће бити условљена дубином продора хладноће на око 1.500 мнв. Тамо где се нулта изотерма нађе на овој висини може се очекивати снег, а тамо где она остане северније без обзира на приземне температуре неће бити услова за снег те се очекује киша која се може ледити или може бити појаве ледених зрнаца.

Сутра над већим делом региона осетно хладније, од око +2 на северу до око +8 на крајњем југоистоку, а у понедељак још мало хладније уз максимум око 0 на северу до око +6 на југоистоку.

Нема „правог зимског“ времена до 5. јануара

До уторка претежно облачно и умерено хладно уз могуће падавине (углавном киша) осим на крајњем северу и на планинама преко 900мнв, дуваће умерен, северозаопадни ветар. Дневни максимум од +2 до +9 степени Целзијуса.

У среду јутро хладно уз слаб мраз, а током дана разведравање уз отопљење, посебно на северу региона. Сам крај 2021 и почетак 2022 би требало обележити углавном суво и релативно топло време уз максимуме од +5 до +12 степени Целзијуса.

Неко право зимско време за сада барем до око 5. јануара није реално очекивати, наводи Чубрило.

Како је на свом Фејсбук профилу написао Ђорђе Ђурић, метеоролог Wеатхер2Умбрелла, у новогодишњој ноћи очекује се суво време, температуре у већини предела биће око 5 степени. Првог јануара претежно сунчано, температура до 15 степени.

РХМЗ: До 2. јануара претежно облачно, с кишом

Како се наводи у најави Републичког хидрометеоролошког завода Србије, данас се очекује облачно и топло време, местимично са кишом слабог, понегде и умереног интензитета, осим у јужним пределима, као и на северу Војводине где ће се задржати суво време.

Топло време условиће отапање снежног покривача у брдско-планинским пределима до 1400 м надморске висине, најавио је РХМЗ.

У Србији сутра облачно, у већем делу местимично с кишом, на крајњем југоистоку углавном суво. Најнижа температура од 2 до 9, највиша од 4 на северу до 14 степени на југоистоку, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

У току ноћи на крајњем северу могућа је суснежица. Ветар слаб и умерен, у планинским пределима повремено јак, јужни и југозападни, на северу северни. У Београду облачно, повремено с кишом. Ветар углавном слаб, променљивог смера. Најнижа температура 7, највиша 9 степени.

До 2. јануара биће претежно облачно, местимично с кишом, снег само у вишим планинским пределима. Од уторка падавине у слабљењу, у већини места и престанак.

Температура изнад просечних вредности, највиша дневна од 4 до 12 степени.