Прочитај ми чланак

НАЈЕЗДА И ПРЕТЊА ПО СТАБИЛНОСТ СРБИЈЕ: Имигранти сада бирају Балкан пре него Медитеран!

0
Фото: Бета

Фото: Бета

Све више илегалних имиграната који покушавају да дођу до држава ЕУ иде преко Балкана уместо преко опасног Медитерана као што је то до сада био случај, јавља “ИБ Тајмс”.

Имигранти који углавном долазе из Сирије, Авганистана, Пакистана и из северне Африке покушавају да дођу у западну Европу тако што са Космета и из Македоније улазе у Србију, преноси Танјуг.

Агенција Форекс каже да је протеклих година дошло до пораста броја Сиријаца и Сомалаца који илегално долазе у ЕУ преко западног Балкана.

Форекс процењује да је ту руту 2014. године илегално прешло око 43.360 људи, док је 2010. та цифра износила 2.370. Око 32.000 имиграната стигло је у ЕУ преко Балкана у прва три месеца ове године.

Македонија и Србија припадају тзв. трансазијском коридору који иде од Блиског истока до Европе преко Турске.

Полиција у северној Грчкој каже да су 93 сиријска имигранта ослобођена из закључаног вагона теретног воза након што су их кријумчари преварили и упутили у погрешном правцу.

Имигранти, међу којима је било 18 деце, испричали су полицији да су платили 500 евра по особи да би се превезли у северну Србију.

У априлу је 14 имиграната погинуло када их је ударио воз у једној македонској клисури. Они су били само део све веће плиме људи који покушавају да се домогну Европе преко Балкана уместо да иду преко опасног Медитерана.

Извор: РТС