МЕТЕОРОЛОЗИ ТВРДЕ: Дошло је до ОБРТА – ево када се очекује права ЗИМА

0

Да зима неће скоро, потврдио је и Марко Чубрило, професор географије из Новог Сада и велики заљубљеник у метерологију

Иако су се врхови појединих планина претходних дана забелели, а жива у термометру нагло спустила, па су температуре најзад биле у складу са календаром, зима се и даље нећка, те нас наредних дана очекује нови обрт.

Иако је данас било релативно хладно, а у јутарњим сатима се могао приметити и приземни мраз, већ сутра нам стиже још топлије време тако да ћемо уживати у сунчаним интервалима и температурама вишим од 10 степени. Београђане очекује пријатних 12 степени, док ће у појединим градовима жива у термометру показивати чак 15 степени.

– У суботу ће максималне температуре износити између 10 и 15 степени, док ће другог дана викенда бити мало ниже температуре, али и даље знатно изнад просека за децембар – рекао је метеоролог Ђорђе Ђурић.

Првог дана наредне седмице биће слично време као и за викенд, а прогнозирана температура за Београд је чак 14 степени. У уторак ће доћи до јачег наоблачења са кишом и нешто нижим температурама, док је на планинама могућ и снег.

– То ће бити пролазно захлађење са падавинама и тренд температурних обрта ће се наставити. Праве зиме и снега још нема на видику – казао је Ђурић.

Да зима неће скоро, потврдио је и Марко Чубрило, професор географије из Новог Сада и велики заљубљеник у метерологију.

– За све који жељно чекају налет праве зиме за сада немам добре вести. Дугорочни прорачуни оба модела све до последњих недељу дана у овом месецу немају сигнал за нарушавање серије циклона са Атлантика – навео је Чубрило на свом Фејсбук профилу.

Он је још додао и до када не морамо да бринемо о зимским температурама.

– Тек пред сам крај овог или чак почетком следећег месеца дугорочни прогностички систем има сигнал за грађење антициклона над западном Европом и Скандинавијом. То је тако далеко да о томе у наредних неколико недеља и не треба превише размишљати. Наравно да је све у опсегу преко 10 дана подложно великим изменама, али тренутно делује око 80 одсто сигурно да до 15. децембра нема зиме ни у најави – закључује Чубрило.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!