Прочитај ми чланак

ХОЋЕ ЛИ БИТИ СНЕГА У АПРИЛУ: Србија на удару чудне временске појаве…

0

У ДАНАШЊЕМ свету, где глобални еколошки процеси све више постају део наше свакодневице, појава необичних метеоролошких феномена може имати значајан утицај на животну средину и здравље људи.

Недавно, Европу је затекла неочекивана вест о доласку масивне количине песка из Сахаре, процењене на чак 180.000 тона. Ова појава доноси са собом не само естетске промене, већ и потенцијалне последице по квалитет ваздуха и здравље становништва.

– То је редовна појава. Само је неко објавио ту цифру. Зависи од циркулације европског континента, положаја антициклона у области високог и ниског притиска. Сада ћемо да се усредсредимо на област ниског притиска. Када се та област нађе негде на западу Европе, премешта се према западу Средоземља, као што су Шпанија и Италија, онда се према Балканском полуострву успоставља снажно југозападно струјање. Пошто је циклон близу Африке, он покупи песак из Африке и пренесе га на европски континент, а ови јужни делови континента су први на удару, као што су област Средоземља и Балкан – каже метеоролог Недељко Тодоровић.

Тај песак се транспортује преко нашег подручја, чак и северније, понекад иде чак до Скандинавије. Онда, у склопу тог циклона, како се он премешта, пролази атмосферски хладни фронт.

– Непосредно после кише која прати тај хладни фронт, она испира све честице прашине из атмосфере, и тада се на сателитским снимцима види да у позадини, након проласка тог атмосферског фронта, нема више прашине. Та прашина може да се детектује на основу сателитских снимака, не само на основу мерења приземних садржаја, него и на сателитским снимцима, тако да се лепо види премештање тих области са сахарским песком – каже метеоролог и додаје:

– Ако се тај циклон нађе у западном Средоземљу, он захвата и део северне Африке, па је нормално да ветар носи ту масу. Подигне он и песак, а ово је прашина што стиже код нас. Ипак, та крупнија зрна због своје тежине падну раније, док код нас долазе ситније честице – каже Тодоровић.

Структура сахарског песка је углавном иста.

– Структура сахарског песка је приближно иста у северној Африци, мада постоје неке нијансе. Често сам посматрао структуру тих честица, при чему преовлађују силицијум и гвожђе, па чак и алуминијум, заједно с другим хемијским елементима који су карактеристични за тло у северној Африци.

Србија под утицајем сахарског песка

– Негде до 7. или 8. априла у нашем региону нема појаве сахарског песка, осетиће се у суботу и недељу благо јужно струјање, биће слично топло као и ових претходних дана. Негде око 9, 10. и 11. априла када се циклон приближи нама, али није убедљиво да ће да буде изражен као овај што је био пре два или три дана, тај језичак тог сахарског песка ће бити изнад нашег подручја, али далеко слабије него што је било – рекао је Тодоровић у својој временској прогнози и додао да ове године неће бити снега у априлу:

– Јутрос је у котлинама било мраза, био је минус. У Сјеници је било -5 степени, али у Београду неће бити снега – закључио је Недељко Тодоровић у емисији „Уранак“ на телевизији К1.