Прочитај ми чланак

Метеоролог о невремену које нам се приближава: За један дан пашће више кише него..

0

"Упозорење, цео регион у црвеној зони".

„Пашће просечне месечне количине кише за само један дан“, објавио је на својој Фацебоок страници метеоролог Иван Ристић уз слике на којима се види црвени облак над нашим крајевима.

Поплаве већ праве хаос у Словенији, Хрватска се спрема за исти талас који данас стиже, а Ристић је упозорио да ће у суботу цела Србија бити олујна зона.

„Цела Србија ће бити обухваћена овом олујном зоном, тако да нема поштеђених. Ако више од 20 милиметара кише падне у неком насељеном месту, то може довести до поплава по улицама и канализацијама, а одводи ће престати да функционишу. Препоручујемо грађанима да предузму неопходне мере и очисте одводе како би смањили ризик од поплава“, изјавио је Ристић, који је поделио прогнозу Недима Сладића, метеоролога из БиХ, где се тачно објашњава шта је невреме које нам се приближава.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) данас је поновио упозорење на промену времена у суботу, као и на већу количину падавина која се очекује у суботу у другом делу дана.

„У суботу наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином, падом температуре и повремено умереним и јаким северозападним ветром пре подне захватиће западне и југозападне пределе Србије, као и запад Војводине, а после подне и увече прошириће се и на остале крајеве. У другом делу дана очекује се већа количина падавина и то посебно у Банату, деловима Београда, централној Србији, као и на истоку земље где се очекује од 40 до 70 мм за 12 х, локално и више“, објављено је на сајту РХМЗ.

Поређења ради, сезонска прогноза РХМЗ за август предвиђа у Београду и околини укупну суму падавина око 45мм.

И температура ће бити у паду за викенд: у суботу за око 7 °C и у већини места кретаће се од 25 до 30 °C, осим на крајњем југу где ће и даље бити веома топло, око 34 °C. У недељу у свим пределима свежије, од 23 до 28 °C, а почетком следеће седмице такође ће се задржати свежије време, са дневном температуром испод просека за овај период године.

Очекује се престанак падавина и разведравање, али биће за 10 степени хладније у односу на петак тако да ће се највиша дневна температура кретати од 23-28°C.

„Затим до средине августа умерено топло летње време, смена сунца и облака који могу донети пљускове кише праћених грмљавином. Дуваће слаб до умерен у зони пљускова појачан западни и северозападни ветар. Најнижа јутарња од 12°C до 17°C а највиша дневна температура од 26°C до 31°C“, навео је Ристић у својој месечној прогнози за Ало.