Прочитај ми чланак

Конгрес САД забринут за права лезбејки, геј и трансродне популације у Србији

0

americki-kongres_660x330

Амерички конгресмени упутили су апел Влади Србије да подржи права ЛГБТ заједнице, пошто је недавно забрањено одржавање Параде поноса у Београду.

Како је саопштено из Владе Србије, поводом недавне забране Параде поноса у Београду, амерички конгресмен Елси Ли Хејстингс (Alcee L. Hastings) српском премијеру Ивици Дачићу послао је писмо у којем је пренео забринутост за основне слободе и људска права лезбејске, геј, бисексуалне и трансродне (ЛГБТ) популације у Србији.

У писму које је, уз Хејстингса, потписало још седам конгресмена, они апелују на Дачића да повуче одлуку о забрани одржавања Параде поноса и подржи демократске принципе и људска права.

Они такође траже да српска влада примени политику која промовише већу толеранцију и прихватање свих појединаца, а која помаже и у спречавању дискриминације и насиља.

„Дубоко нас забрињава чињеница да постоји закон против дискриминације који је на снази у Србији, али се не примењује”, наводи се у писму конгресмена.

Амерички конгресмени изражавају забринутост јер је, како кажу, Србија пропустила још једну прилику да искаже посвећеност поштовању људских права и додају да забрана Параде поноса представља кршење основних слобода које представљају основ демократског друштва.

„Као чланове Конгреса САД, узнемирава нас владина одлука да забрани Параду, пошто то подстиче нетолеранцију и дискриминацију грађана ЛГБТ оријентације и њихових породица. Штавише, одлука да се забрани Парада представља кршење основних слобода окупљања, говора и изражавања, које су од кључног значаја за стварање јаког и виталног друштва”, указују конгресмени у писму.

Они подсећају да је основна обавеза сваког демократског друштва да обезбеди заштиту једнаких људских права сваког грађанина, а да насиље и претње екстремистичких група насиљем не треба да буду заступљене у демократском дискурсу.

„Иако је одлука о забрани Параде Поноса донета из безбедносних разлога, веома смо разочарани што никакве законске мере нису предузете против појединаца који су охрабривали насиље, а за које се зна да су учествовали у актима насиља против припадника ЛГБТ заједнице у Србији”, истиче се у писму.

Указујући како је „заиста срамота да су претње екстремистичких група одлучиле о исходу овог скупа”, конгресмени су истакли да Влада Србије не сме дозволити да грађани Србије изгубе веру у способност владе да стане на пут насилном екстремизму.

„Због тога, уз дужно поштовање, позивамо органе државе Србије на свим нивоима да предузму кораке у правцу спречавања дискриминације и заштите основних слобода окупљања, говора и изражавања”, yакључује се у писму и додаје како је Парада поноса која је већ најављена за 2014. годину „велика прилику за Владу Србије да потврди посвећеност људским правима, демократским вредностима и евроатланским интеграцијама”.

Хејстингс био под истрагом под оптужбама за сексуално узмениравање 2011. године

Против конгресмена из Демократске партије Алсија Хејстингса је у марту 2011. године поднета тужба за сексуално узнемиравање од стране службенице Конгреса Винсом Пакер. Међутим, у јануару 2012. Комитет за етику је одлучио да не спроведе пуну истрагу о том случају.

(Бета-НСПМ)