Прочитај ми чланак

КОНАЧНО Промењено ограничење на „Пупиновом мосту“

0

Од отварања "Пупиновог моста" 2014. године, грађани Београда су имали замерке на прописано ограничење брзине на саобраћајници од Земуна до Панчевачког пута. По свему судећи, незадовољства по том питању виће неће бити.

Две траке и зауставна у једном, исто тако у другом правцу, широк пут, нов асфалт, све је то бачено у други план ограничењем брзине кретања моторних возила на 50 километара на час. После пет година борбе, знакови су на две трећине пута, од Земуна до Овче промењени, и сада показују дозвољену брзину 80.

Ilustracija: Thinkstock

Бунили су се грађани годинама штоо новом заобилазницом на левој страни Дунава морају да возе 50, а бунили су се и еминентни стручњаци, попут професора Саобраћајног факултета Милана Вујанића.

– По Закону о безбедности саобраћаја на путевима ван насеља ограничење је 80 километара на сат, уколико знаком није другачије прописано. Када је „Пупинов мост“ отворен, видели смо ограничење 50 и ја сам први упитао: „коме је то пало на памет?“ – каже за Директно.рс професор Вујанић.

Није остао без одговора, али је и сам одговор био доста дискутабилан, па је професор све време инсистирао на томе да се ограничење промени.

– На то је стигао одговор од господина Милутина Игњатовића, директора ЦИП-а, који је пројектовао мост, који је рекао да „по правилнику о грађењу путева, на путевима између чијих трака нема разделно острво ширине три метра, брзина не сме бити више од 50 км на час. На моје питање шта се онда дешава са Ибарском магистралом, добио сам одговор да „то важи само за путеве који се тек граде“. Ја сам се потом позивао на закон, где пише да „локална самоуправа може да промени ограничење брзине уколико саобраћајница испуњава услове“, како су и овде сви услови испуњени – рекао је професор Вујанић.

Очигледно је глас овог стручњака, као и других који су објашњавали бесмисленост ограничења од 50 километара на час, али и апела незадовољних грађана, дошао до ушију „саобраћајних оца“. Управо због ових и оваквих притисака, пре мање од месец дана, грађани који пролазе саобраћајницом Земун – Панчево могли су да уоче да уместо знакова са бројем 50, стоје знакови са бројем 80. У делу од Овче до Панчевачког пута још се поставља заштитна ограда по средини коловоза, па када се то заврши и испуне сви услови, и ту ће се променити ограничење.

– Драго ми је да то чујем. То је лепо и добро. Не би требало само кудити власт, већ овом приликом и да је похвалимо јер је схватила грешку, прихватила савете и исправила – поручио је професор Вујанић.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!