Прочитај ми чланак

Колико у мењачницама сме да кошта евро током викенда и у понедељак

0

Док банкама није ограничено формирање продајног и куповног курса евра - овлашћеним мењачницама јесте. Средњи курс евра плус/минус 1,25 одсто распон је у којем мењачице морају да пронађу своју "рачуницу". То значи да током викенда курс евра не сме да пређе 118,87 динара, а у понедељак 118,86 динара.

Народна банка Србије започела је контролу мењачница у Србији на основу, како је саопштено – сопствених сазнања и притужби грађана да курс у мењачницама није у складу са распоном предвиђеним одлукама НБС. Према тим одлукама, постављена је граница да куповни и продајни курс у свим овлашћеним мењачницама и код јавног поштанског оператора сме да се креће највише 1,25 одсто нагоре и надоле у односу на званичан средњи курс.

Ово ограничење распона између продајног и куповног курса важи само за евро, и само у овлашћеним мењачницама, а примењује се од јануара 2019. године.

Званичан средњи курс у Србији током три дана – петка, суботе и недеље је 117,6179 динара, док ће у понедељак, 7. марта бити 117,6147 динара за евро.

Једноставном рачуницом долази се до максималног продајног курса који мењачнице смеју да зарачунавају током овог периода, као и до минималне цене по којој смеју да откупљују евро од грађана.

Тако током ова три дана – петка, суботе и недеље, горњи курс евра у мењачницама не сме да пређе 118,87 динара, а доњи курс по којој грађани продају евро мењачима, не сме да буде нижи од 116,15 динара.

У понедељак је слична ситуација: распон курса евра сме да се креће од минималних 116,36 динара до највише 118,86 динара.

Ово ограничење Народна банка Србије је, подсетимо, увела крајем 2018. године, с почетком примене од 2019. Разлог је био што су поједини мењачи „дебело“ зарађивали на великим курсним разликама приликом куповине и продаје евра грађанима. Таква велика одступања бележена су на специфичним мењачким местима попут – тржних центара, бензинских пумпи, аеродрома…

С обзиром да је протеклих дана већа потражња грађана за куповином евра, Народна банка Србије је у петак вече, саопштавајући да је кренула у контролу мењачница, поновила да разлога за панику нема.

„Народна банка Србије већ обезбеђује банкама и динарску и девизну ликвидност у довољној мери, а појачано је снабдевање банака страном готовином како би мењачнице брзо и ефикасно могле да одговоре на појачану тражњу грађана која се појавила“, истакла је НБС.

И девизних средстава и стране готовине, истичу у НБС – има довољно.