Прочитај ми чланак

Ко је Бруно Ђуран који ће преузети БИА и шта га све повезује с Вучићем

0

Бруно Ђуран, човек чије се име готово увек помиње у контексту функционисања Безбедносно-информативне агенције (БИА) највероватније ће ступити на место директора након оставке Александра Вулина. Ђуран је човек са занимљивом биографијом, а слови за особу од поверења Братиславу Гашићу, те је са њим прешао у МУП након што је Гашић постављен за министра полиције.

Одласком Александра Вулина место директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) остало је упражњено, а према незваничним сазнањима Нова.рс, на поменуту функцију, у техничком мандату Владе, биће постављен Бруно Ђуран.

Ђуран ће бити прелазно решење, међутим, постоје назнаке да ће остати на тој функцији и касније. О Ђурану се у више наврата протеклих година писало, готово увек у контексту БИА и руковођења том безбедносном агенцијом. У више наврата се помињао као кандидат за функцију директора, међутим, директорска столица му је увек измицала.

У безбедносним круговима слови за човека са искуством и стручњака, бар када је реч о Безбедносно-информативној агенцији. Својевремено је радио у Министарству одбране, а претходних година, након доласку у БИА, налази се у сектору логистике.

Ђуран се у фокусу јавности нашао и пре неколико година, када га је поменуо опозициони политичар Вук Јеремић, председник Народне странке. Он је 2019., гостујући на телевизији Н1, изјавио да је отац председника Србије, Анђелко Вучић, поставио Ђурана на место шефа кабинета бившег министра финансија Душана Вујовића.

Потом је истакао да је Ђуран био и шеф кабинета градоначелника Београда Зорана Радојичића, да би касније био постављен у БИА.

Оно што се зна о Ђурановој биографији јесте да је пореклом из Брчког, а да је од 1989. до 1998. радио је у Министарству одбране на пословима безбедности, након чега је променио неколико послова.

Гашићев саветник у МУП

Такође, током боравка министра полиције Братислава Гашића у БИА, Ђуран је словио за његовог блиског сарадника. Колико је био близак Гашићу говори и чињеница да је Ђуран са Гашићем прешао у МУП, а након што је он постављен за министра полиције. Ђуран је тада, према писању НИН-а, постављен за Гашићевог саветника.

„Некада је радио у војној тајној служби, али је наводно склоњен, по писању неких медија, због веза са људима који су били под сумњама да се баве криминалом у грађевинарству“, писао је НИН раније.

Шта је о Ђурану рекао независни хрватски новинар Домагој Маргетић, прочитајте у наставку текста:

МАРГЕТИЋ: Бруно Ђуран нови шеф БИА?! Вучићу, има снимљеног и тебе и Данила!

Независни хрватски новинар Домагој Маргетић је пре неколико дана најавио да ће Александар Вулин поднети оставку на место БИА, а сада открива да ће на чело ове организације доћи Бруно Ђуран:
– Хоћеш ли сад на чело БИА поставити човека који је из сенке иначе водио БИА? Човека којем дугујеш бројне услуге и прљаве послове које је одрађивао за тебе. Хоћеш ли искористити прилику да на то место ставиш Бруну Ђурана или можда ипак нећеш смјети?!

Но, имаш проблем Вучићу. Знаш да Ђуран има неколико слабих точака. Прва су његове перверзне сексуалне склоности и то што у њима не користи нити једну девојку старију од 18. Позната је Ђуранова реченица кад наручује да му нахватају девојке “Немојте старије од 18”. Сви то знају.

Друга Ђуранова слабост која те брине Вучићу је Брунова веза с хрватским службама још из 1990их, када је врбован у тренутку хапшења док је био млади официр КОС-а. Од тад хрватске службе Ђуранов досје користе како хоће. Па ти је његов однос с хрватским службама рискантан и сумњив.

Трећа слаба точка која те брине код Бруна Ђурана јесте та што је компромитиран у „Афери Агрокор“ и твојем рекетирању Тодорића, па би могла бит велика афера кад то исплива. А рецимо све то објављујем 1.12. Можда да Брунић говори на промоцији?

Посебно ти је незгодно Вучићу што ти је управо Ђуран био човек за везу с бандама твојих убојица. Али тиме и он тебе држи за јаја. С Ђураном си сад ђубре п.чкоусто у великом срању. Ако га именујеш имат ћеш поновно проблем ко с Нарковулином, ако га не именујеш он ће те јебат.

Бруно Ђуран није као ови твоји други клошари. Ђуран те има снимљеног, задокументиваног, Ђуран има снимљено како твоје копиле Данило силује и иживљава се над девојкама, јер је у свему судјеловао. Тако да ти се Ђуран за разлику од многих може најебат свега по списку.

А ти знаш ђубре злотворско Вучићу да ти је срање и то што комплетан досје о Бруни Ђурану имам ја. Па ћу обојици да вам јебем све по списку. Објаву по објаву, па 1.12. мегаобјавом. Ни Брунић ни ти нећете се моћи снаћи – тко је примач а тко загонџија!

Додуше осим што му је то слаба тачка, то што Ђуран судјелује у силовањима девојака с твојим копилетом Данилом, то му је истовремено и највећа референца за директора БИА.

Бруно Ђуран чувар је најмрачнијих и најатравичнијих тајни Вучићевог
копилета Данила – јер управо Брунић даноноћно не само да пази на копиле него с њима иде у силоватељске походе. И сам Бруно више је пута био пријављен за сексуална злостављања , али је то БИА почистила.

Ако п.чкоуста морална наказа Вучић не одустане од именовања Бруна Ђурана за шефа БИА, истину о Ђурану са свим материјалима из његовог досијеа објавит ћу и прије 1.12. А тад ће свакако све бит објављено обзиром на Ђуранову улогу у извршењу убојства Владимира Цвијана.

И још један проблем има Вучић везано уз Бруну Ђурана. Брунић зна тко је наредио, тко је организовао, како је и тко је извршио убиство Владимира Цвијана. Тако да ће Вучића Ђуранова шутња много да кошта. А убит га нити може нити смије.

Вучићу, крећем и с питањима о 141 спису у приватизацији и пословању државних фирми, које си наредио да се уклоне из Тужилаштва. За почетак јел можеш да објасниш где је нестао спис Војвођанска банка-Кредитна банка Београд, формиран од Савета за борбу против корупције?

Укупно си наредио уништавање 141 важног списа везано уз кривична дјела корупције. Паре си наравно преканализирао под своју контролу – изнео је Маргетић оптужбе на друштвеним мрежама.