Прочитај ми чланак

КАКО НАС ВАРАЈУ Кишна обућа за суво време

0

deklaracija

Ципеле које се у Србију увезу као водоотпорне, у нашој држави се преобразе у обућу „само за суво време“.

Пронаћи непромочиву зимску обућу у домаћим продавницама немогућа је мисија. Да би се оградили од могућих рекламација и избегли да надокнаде купцима евентуалну штету, увозници обуће, уз помоћ акредитованих лабораторија, често преправљају декларације. Тако су написи на кутијама „waterproof”, “waterresistant“ или „all weather conditions” прелепљени нашим декларацијама на којима пише „обућа за суво време”.

– Недавно сам купио дубоке ципеле за зиму, али су ми већ после првог влажног снега ноге биле потпуно мокре. Отишао сам у подавницу да их рекламирам и продавачица ми је рекла да не може да ми помогне, јер на кутији “лепо пише“ да нису за кишу и да велики напис “waterproof“ не значи ништа, јер је битно оно што пише на српском језику, ситним словима, долепљено, негде у углу, једва приметно – објашњава Никола Здравковић (35).

У Удружењима за заштиту потрошача објашњавају да је у питању класична легализација преваре купаца.

– Увозници и трговци преправљају произвођачку декларацију и нико их не кажњава због тога, а потом неће да усвоје рекламацију и нико их не кажњава ни због тога – каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

У удружењима за заштиту потрошача разлику у декларацијама називају обманом, док је у Тржишној инспекцији правдају разликама у стандардима између наше земље и оне у којој је обућа произведена.

Ипак, немогуће је не уочити парадокс по коме су у Србији чак и чизме за скијање понекад декларисане као “чизме за суво време”, док поједини трговци не гарантују ни непромочивост гумених чизама, које би требало да штите од кише.

(Блиц)