Прочитај ми чланак

Измењен закон о саобраћају: 18 прекршаја због којих можете да останете без возила

0

Влада Србије усвојила је крајем прошле недеље предлог Закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, који би ускоро требало да се нађе пред посланицима у Скупштини Србије, пише Курир.

Уколико га и посланици усвоје, овај документ ће омогућити одузимање возила возачима због тежих прекршаја до окончања поступка против њих, биће регулисан увоз олдтајмера, вожња тротинета, а доноси и измене у вези са техничким прегледом возила који су имали ситне преправке.

На удару возачи електричних тротинета

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић напомиње да је Нацртом измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја на путевима предвиђено је да ће возачи електричних тротинета користити коловоз тамо где нема бициклистичких стаза, пешачко- бициклистичких стаза и бициклистичке траке, с обзиром на недовољну доступност наведене саобраћајне инфраструктуре.

„Дефинисаће и лака електрична возила, начин на који ће моћи да се крећу, и брзину кретања у зависности од саобраћајне инфраструктуре коју могу користити“, каже Стаматовић.

Измене уводе могућност привременог одузимања возила возачима који учине 2 и више тежих прекршаја у одређеном временском периоду.

„То ће се односити на оне возаче који су затечени у вршењу тежег прекршаја а установи се да су у протекле две године правноснажно осуђени за најмање два тежа прекршаја. У таквим случајевима полицијски службеник ће моћи да привремено одузме возило којим је учињен прекршај на лицу места до окончања поступка пред надлежним судом који може да траје и до годину дана, некада и више“, наводи он.

Уградња куке, затамњена стакла…

Када је реч о лаким преправкама на возилима, предлог је, да се избаци контрола техничке исправности возила због уградње куке, затамњивања стакала и уградњу рамова на тракторе.

„То су те лаке преправке. Из досадашњег искуства од 10 година у испитивању возила, сматрамо да су та возила готово увек технички исправна и није неопходна сагласност произвођача. На овај начин ћемо значајно смањити трошкове нашим грађанима који имају такве врсте преправки. Када се затамњују стакла, рецимо, технички кошта 5.000 или 6.000 динара, сагласност произвођача од 3.000 динара до 100 евра у зависности од тога који је произвођач. Ми скоро 10 година радимо тај посао, и увек када се затамњује стакло увек је возило технички исправно и скоро сви дају сагласност. Сада више то нећемо да тражимо“, каже Стаматовић.

Подсећа да ће измене и допуне регулисати регистрацију возила од историјског значаја, олдтајмере, као и возила која нису за европско тржиште – чувени американци.

Спуштена граница за добијање дозволе

„Спустили смо и границу за добијање возачке дозволе за Ц и Д, са 24 на 21 годину за аутобус, а са 21 на 18 за Ц категорију. Ту смо значајно изашли у сусрет удружењима и превозницима јер постоји потреба за већим бројем возача. Процена је да фали око 25.000 возача“, каже Стаматовић, додајући да се изменама регулишу светлосни сигнали на пружним прелазима.

Зарад безбедности на пругама мења се и члан 149. Он сада прописује да светлосни саобраћајни знакови којима се најављује приближавање воза прелазу пута преко железничке пруге у истом нивоу дају се наизменичним паљењем два црвена трепћућа светла у облику круга.

„За регулисање саобраћаја на прелазу пута преко железничке пруге у истом нивоу употребљавају се семафори са светлима црвене и жуте боје. Светла морају бити постављена по вертикалној оси, једно испод другог, и то: црвено светло горе, а жуто светло доле, односно по хоризонталној оси, једно поред другог: црвено светло лево, а жуто светло десно“, наводи се у тексту Нацрта.

Објашњава се да црвено светло значи забрањен пролаз а жуто светло – забрањен пролаз, осим у случају када се возило не може безбедно зауставити испред наведеног знака, а трепћуће жуто светло – обавеза за све учеснике у саобраћају да се крећу уз повећану опрезност због евентуалног наиласка воза јер семафор којим се најављује приближавање воза није исправан или се не користи.

На семафор се може додати уређај за давање звучних знакова којим се учесници у саобраћају обавештавају о томе да је дат светлосни саобраћајни знак којим се најављује приближавање воза, односно спуштање уређаја за затварање саобраћаја на прелазу пута преко железничке пруге.

Одузимање возила због следећих прекршаја:

Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила
Одбијање алкотестирања или дрогатестирања
Прекорачење брзине за више од 80 км/ч ван насеља
Прекорачење брзине за више од 70 км/ч у насељу
Прекорачење брзине за више од 60 км/ч у зони школе или зони „30“
Прекорачење брзине за више од 50 км/ч у зони успореног саобраћаја
Превоз детета млађег од 12 година на месту возача
Превоз детета млађег од 12 година на месту које није предвиђено за седење (пртљажник, инструмент табла, задња полица, спољни делови возила и сл.)
Пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута
Претицање колоне возила преко неиспрекидане (пуне) линије
Вожња без положене иједне возачке категорије
Вожња током мере забране управљања возилом
Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена
Вожња за време привременог искључења из саобраћаја
Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу
Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу
Претицање колоне под пратњом
Непропуштање возила под пратњом