Прочитај ми чланак

ХАЗИН: Европа ће ускоро имати довољно гаса али ће то бити ВЕОМА ЛОША ВЕСТ

0

Европска унија неће искусити недостатак природног гаса у блиској будућности, али ово је лоша вест за њу, тврди познати економиста Михаил Хазин.

Европска економија се ове године претворила у „привреду која се затвара“, каже експерт. Европа неће моћи да отклања пад у недоглед, па ће, према његовом мишљењу, „брана“ кризе која цури ускоро пукнути.

Првом и најзначајнијом „рупом“ Хазин назива енергетску кризу, коју карактерише, посебно, недостатак природног гаса. ЕУ покушава да истовремено одбије снабдевање Гаспрома и пронађе ресурсе од других продаваца.

„Да би гас био довољан бар за минималне потребе, мора да се користи свуда, јер из Русије га не можете узети, он је „лош“, што је, са моје тачке гледишта, идиотизам. Дакле, морате узети од било кога, а то је скупо. Дакле, морате платити више за гас. Али сутра се може испоставити да је много већи проблем, на примјер, струја, јер је јако поскупела“, рекао је Хазин.

ЕУ ће у наредним месецима решити проблеме са гасом, али не зато што ће наћи замену за Гаспром или постићи договор са Русијом.

Економиста је уверен да ће водеће индустрије у европским земљама бити заустављене јер неће издржати цену енергије. Ово ће ослободити колосалне количине гаса које је индустрија претходно трошила. Међутим, незапослено становништво Европске уније више неће имати новца да то плати.

„Европа неће имати проблема са гасом за годину или годину и по дана. Из баналног разлога: затвориће се сва индустријска предузећа која су га конзумирала. Као резултат тога, расположиви гас за људе биће преко крова“.

„У теорији, сви би требали бити срећни. Али проблем је у томе што ће, пошто се предузећа затворе, људи престати да примају плате и неће моћи да плаћају гас. То је идиотизам“, рекао је Хазин на Јутјуб каналу.

Раније је економиста говорио о неспособности Запада да дође до адекватног одговора на специјалну операцију Руске Федерације у Украјини.

Према Хазину, све америчке и европске контрамере их погађају, погоршавајући структурну кризу и катастрофалну инфлацију. Западне санкције много мање погађају Русију него земље које су увеле ограничења.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!