ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА АПРИЛ: Eво какво нас време очекује

0

Пре две вечери забелео се Београд, Лесковац, Неготин, Књажевац, Врање.

Иако је пролеће календарски почело пре неколико дана, у многим деловима Србије пао је снег и формирао се снежни покривач.


Међутим, потпуно својствено непредвидивом марту, пахуље ће падати још данас, док већ од суботе дневна темература достићи 20 степени.

Пре две вечери забелео се Београд, Лесковац, Неготин, Књажевац, Врање… На друштвеним мрежама појавиле су се фотографије градова обавијених снегом, које су углавном снимљене из кућа и станова због полицијског часа.

Из Републичког хидрометеоролошког завода је најављено да ће од понедељка до среде доћи до стварања снежног покривача, у већини места од 10 до 15 центиметара, на планинама и у нижим пределима источне Србије од 20 до 40 цм, локално и више.

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже да ће снег падати повремено и данас, али нас за викенд већ очекује лепо време. Продор хладне масе са североистока и уједно прилив влажног ваздуха са Медитерана довео је до тога да снег забели читав Балкан.

– Веома су ниске температуре за ово доба године. Тек је пар степени изнад нуле, а просек за овај период је иначе око 14 степени. Пре пар дана смо имали 25 степени, што је велики пад, али није неуобичајено, исту ситуацију имали смо пре тачно две године. Од четвртка следи топлије време, ако буде падавина, биће то углавном киша, на југу и истоку, као и у планинским пределима, могућа суснежица и снег – рекао је Ђурић.

Температуре ће се у Србији кретати од 4 до 8 степени, у Војводини око 12 степени. За викенд сунчано, од петка осетнији пораст температуре са више од 15 степени, у недељу чак и до 20. Тако ће се време наставити током следеће седмице, суво и лепо, без екстремно високих температура за ово доба године, од 15 до 20 степени.

– На видику нема новог захлађења током наредних недеља. Не треба да се бојимо да ће у априлу бити сличних појава као пре два дана. Доћи ће до мањих падова температуре, али време ће бити у складу са календаром, смена сунца и облака уз повремену кишу – наставио је Ђурић.

На подручју Београда у уторак се формирао снежни покривач висине од 10 до 15 центиметара.

Комуналне службе су потпуно спремне, а на улицама је око 900 радника из различитих градских предузећа који чисте улице, тротоаре, аутобуска стајалишта и прилазе домовима здравља, рекао је јуче заменик градоначелника Београда Горан Весић.

– Ми смо у трећем степену приправности, што значи да на улици имамо 70 велики камиона за чишћење снега, 22 мања возила за мање и уже улице, 15 машина и укупно 124 људи – рекао је Весић.

Навео је да је пре две вечери бачено око 380 тона соли и 150 тона агрегата.

Снег је по свему судећи изненадио и роде које су се настаниле на димњаку Основне школе „Рада Миљковић“ у Јагодини, где су традиционални становници и годинама долазе и легу младе. Како преноси Тањуг, у гнездо на димњаку ове школе вратиле су се пре седам дана, али их овог пролећа нису дочекали и поздравили ђаци. Роде се на овом месту гнезде више од деценије, и симбол су Јагодине и овог градског кварта. Пре две године овде се излегло четворо младих, а увек се леже једно или двоје, кажу комшије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!