Прочитај ми чланак

Чеси, Немци и Словаци организовали хуманитарну помоћ за Србе на Косову и Метохији

0

 efsk prizren

Активисти Европског фронта солидарности за Косово (ЕФСК) из Чешке, Немачке и Словачке сакупили су хуманитарну помоћ за српске енклаве на Косову. Помоћ су донели лично активисти ЕФСК-а из Чешке и Немачке.

То је већ четврта хуманитарна акција за Србе на Космету, које су од пролећа прошле године организовали чешки србофили заједно са својим пријатељима из других земаља. Осим тога у Чешкој су организовали низ акција, кампања и трибина у знак подршке српском народу. Такодје, исти људи су покретачи или учесници у демонстрацијама за српско Косово.

grob milica rakic efsk

Полагање венца на гроб Милице Ракић

Овог пута су донели хуманитарну помоћ (у виду хране, гардеробе, финансија, школског прибора и играчака) за сиромашне српске породице, које имају више деце. Помоћ је намењена селима: Бање, (општина Србица), Великој Хочи (општина Ораховац) и Сушици (општина Штрпце).

Није изостала ни и хуманитарна помоћ за основну школу у Ораховцу. Деци су поделили школски прибор, слаткише и играчке. Обишли су и манастире: Високе Дечане, Грачаницу, и Зочиште, цркву Богородице Љевишке у Призрену и Газиместан.

Циљано су посетили Призрен, како би материјално помогли последњем српском детету у том граду, осмогодишњој Милици Ђорђевић. Потом су посетили Горанце у општини Гора.

Горанци су се жалили како им Приштина намеце лажни „бошњачки“ идентитет и како хоће да укине њихову општину Гора.

Горанци су просрпски настројени и желе да задрже свој идентитет. Апсолутна већина њихове деце похађа, без проблема, српске школе. Горанци су исто као њихова браћа, православни Срби, били према активистима ЕФСК-а искрено гостољубиви и дружељубиви. У Краљеву су активисти ЕФСК-а донели хуманитарну помоћ српском хероју, ветерану и ратном инвалиду, Душку Пејаку. Тај је био у рату, у Босни, рањен. У борби је остао непокретан. О њему се брине једино његова стара и болесна мајка. У том случају је њима неопходна ургентна помоћ.

srs sastanak efskПриликом своје посете Београду, активисти ЕФСК-а су се састали са потпредседником Српске радикалне странке Зораном Красићем и другим високим функционерима СРС-а. Разговарали су о будућој подршци Србији по питању Косова. У пријатељском разговору истакнути су заједнички циљеви борбе против наметнутих вредности Европске уније.

Гости из иностранства су били одушевљени тиме колико храбро се српски народ већ дуго година бори против хомосеxуалисма и захтева и провокација тзв. лгбт популације. Осим активиста ЕФСК-а, из Чешке и Немачке ,у хуманитарној помоћи и путовању на Косово су учествовали, такође, чланови чешке родољубиве партије “Национална демократија” и чешке студентске организације “Червенобели”.

Активисти ЕФСК-а су били одушевљени снагом и величином религиозности Српског народа, као и његовом родољубивом цртом. Срби на Косову и Метохији чувају старе српске традиције и обичаје,а породице које имају по четворо или више деце, нису реткост. Припадницима ЕФСК-а се јако свидело, што се у школи, коју су обишли држе часови са потенцираним патријотским, здравим вредностима. Тако нешто у ЕУ неби било могуче.

efsk misija kosovoЧињеница је, да српски народ на Косову јако тешко живи и да је сиромашан у материјалном смислу. Чеси и њихов пријатељ Немац су били шокирани када су видели лоше услове у којима Срби, у енклавама живе. Али Срби на Косову су пребогати што се духовним вредностима. Традиционалне вредности су већ у ЕУ уништене, зато се активисти ЕФСК-а диве Србима на Косову, чије је друштво јако патриархално и здраво. Диве се њима, који чувају традицију и вредности својих предака.

Чесима и њиховом пријатељу Немцу се уопште није ишло назад кући. Међу Србима на Космету су се осећали као код своје куће. Неки од њих су чак размишљали да би волели да се преселе у неку од енклава и да живе заједно са Србима, да живе живот који јесте материјално оскудан, али који је у духовном смислу много здравији.

Када су се враћали куци, кроз Београд, приметили су да је, нажалост, у Београду веома јако присутан негативан утицај декадентног запада. Чим су стигли кући почели су многи од њих да уче српски језик. Толико их је одушевио српски народ!

bogorodica ljeviska prizren cesiОсим хуманитáрне помоћи су, принели су венац својим прецима, Чесима, који су били убијени од стране Аустро-угара, у првом светском рату. Венац су положили у Текеришу код споменика Церске битке.

У току, поменуте битке, аустријанци су побили цео пук чешких војника, који је покушавао да пређе на српску страну. У Крагујевцу су положили цвеће код споменика чехословачких војника, који су били стрељани када су одбили да пуцају на браћу Србе.

То се десило такодје у првом свěском рату. У Београду су активисти ЕФСК-а положили цвеће и запалили свеће на гробу невине жртве НАТО бомбардовања, Милице Ракић, у Батајници, а такодје, и на споменик дечијих жртава НАТО бомбардовања на Ташмајдану.

(Србин.инфо)