Прочитај ми чланак

Чале Брнаба: Нисам се удала! Нико нема право да вас спречи да шетате

0

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас на конференцији о људским правима у оквиру манифестације "Европрајд 2022" да је "добро да се разговара" и да је "вероватно једина особа која је дискриминисана од обе заједнице". Више десетина ЛГБТ активиста звиждуцима је дочекало премијерку Брнабић у београдском Дому омладине на ту конференцију.

„Мислим да је добро да разговарамо и не мислим да је ово дијалог и вероватно сам једина особа која је дискриминисана од обе заједнице и прва политичарка у овој земљи и региону која се није уплашила и није ме било срамота да будем ЛГБТ. Ово је моја борба“, казала је.

Активисти су у сали у којој се одржава конференција, узвикивали „Хоћемо Прајд“, „Прајд је протест“, „Хоћемо наша људска права“ и звиждали јој.

„Дајем све од себе, ја сам повећала видљивост заједнице и ако се бар једна особа осећа боље. Ја померам границе за бар један метар, учините и ви исто и свима ће бити исто, престаните да критикујете. Ја сам себи дала ниједно друго право од оног што и ви имате и то није много права, слажем се. Ја се нисам удала“, казала је Брнабић.

„Не бисмо били овде данас да ја нисам потписала писмо подршке. Ви не бисте имали Прајд као што имате од 2014. од времена када је странка којој ја припадам обезбедила то у Београду и Србији. Ми овде померамо границе јер ово је први Европрајд у Југоисточној Европи“, додала је.

Активисти су јој добацили „Али твоја полиција га је забранила“.

„Морам да кажем искрено – ја јесам задовољна јер је Београд изабран да разговарамо о овим проблемима“, навела је Брнабић.

Министарство унутрашњих послова донело је решења да не дозволи шетњу учесника „Европрајд 2022“ као ни учесника породичне шетње у организацији „антиглобалиста“ у Београду у суботу 17. септембра 2022. године, саопштено је из МУП-а.