Прочитај ми чланак

Брнабић нуди ратарима веће субвенције ако се повуку са улица, да ли ће прихватити?

0

Представници седам удружења пољопривредника, који пет дана тракторима блокирају саобраћајнице, добили су су данас од владе Србије нову понуду у којој су веће субвенције по хектару и на коју треба да одговоре, вечерас до 20.00 часова, сазнаје Бета.

У име владе преговоре су водили председница Ана Брнабић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић и министар финансија Синиша Мали, као и пре десетак дана, када су сви захтеви одбачени.

Данашњи договор, после пет и по сати преговора, је да ни једна преговарачка страна не саопштава јавности детаље понуде до коначне одлуке.

Ипак, како Бета сазнаје, један од елемената понуде су веће субвенције.

Пољопривредници који су учествовали у преговорима ће понуду саопштити осталим члановима удружења након чега ће се донети коначна одлука.

Блокаде путева трају и данас све, како су рекли, док се не постигне договор.
Пољопривредници су од владе Србије тражили да најнижа откупна цена млека буде 78 динара плус ПДВ, субвенције од 35.000 по хектару за све пријављене површине, односно укидање ограничења за субвенције до 20 хектара.

Захтевали су и да премија за млеко буде најмање 20 динара по литру, да референтна цена ратарских култура буде изједначена са робним берзама у Будимпешти и Паризу, као и регулисање увоза млека и млечних производа у Србију прелевманима за државе Европске уније и ЦЕФТА споразума и на све млечне производе у износима који ће дати резултате и дестимулисати увоз.

Пољопривредници су затражили и дизел гориво за све обрадиве површине без акциза са ПДВ-ом, 100 литара по хектару за ратаре и 300 литара по хектару за повртарске културе.

Њихов захтев је и регрес за млечне краве у износу од 40.000 динара по крави.