Прочитај ми чланак

Болест која коси све пред собом: Ово су први симптоми рака плућа!

0

Многи људи рак плућа одмах повезују са смрћу, што је на неки начин прихватљиво, с обзиром да годишње велики број људи умире од рака плућа. Ипак, када се рак плућа открије довољно рано, он се може излечити.

pluca2Губитак апетита и необјашњив губитак тежине

Ако константно мршавите без објашњивог разлога и храна, која вам је некад била укусна, одједном постаје одбојна, важно је да откријете прави узрок тих промена.

Неки људи изгубе апетит и једноставно заборављају јести, неки брзо постају сити чак и након малих порција, а неки осећају мучнину ако поједу превише или једу пребрзо. Ако ови симптоми нису били присутни пре, свакако потражите помоћ лекара.

Рак плућа може узроковати губитак апетита и мршављење због разних фактора. Како улажете већи напор у дисање, ваш апетит може бити значајно смањене. Абдоминална бол је повезана са мучнинама, а константно слаб апетит се јавља када се рак прошири на јетру.

Ненормалан раст дојки код мушкараца

Повећање дојки може бити знак озбиљног здравственог проблема. Може доћи до повећања само једне дојке. Ово повећање се може јавити само на подручју око брадавице.

Како се тумор шири, тако се почињу ослобађати разни хормони и остале супстанце које, путујући крвотоком, могу узроковати раст груди. Чак је 1 од 5 пацијената изјавио да је први симптом био раст груди.

Повећање груди је нешто што свакако треба рећи лекару. Може бити повезано са дебљањем, али и знатно озбиљнијим здравственим проблемима.

Умор

Ово је такође један од првих симптома рака плућа. Подсећа на осећај умора током грипа, грознице или прехладе. Умор узрокован раком је константан и не пролази без обзира на све што предузмете.

Супстанце које се ослобађају и путују крвотоком утичу на ниво кисеоника у телу, здравље црвених крвних ћелија, надбубрежних жлезда и осталих делова тела који су заслужни за производњу енергије.

Умор може бити узрокован несаницом, прековременим радом и многим другим факторима. Рак се може проширити на надбубрежне жлезде које директно контролишу ослобађање енергије. Ако сте константно уморни без разлога, свакако се обратите лекару.

Болни и задебљани прсти

Задебљање врхова прстију и бол се могу догодити из више разлога, али је најчешћи рак плућа. Многи људи ове симптоме замењују са симптомима артритиса.

Прсти могу бити задебљани и испод ноктију, а можда ћете осећати натеченост, црвенило или топлоту. Такође можете приметити неспретност и потешкоће у покретима. Можда осећате како сте изгубили фине моторичке способности у рукама.

Рак плућа узрокује отпуштање разних супстанци у крвоток, подстиче раст ткива на врховима прстију и испод ноктију. Недостатак кисеоника у крви такође може ограничити циркулацију у прстима.

Сваки необичан симптом, као што је задебљање, отицање или бол у прстима, који отежава моторичке способности захтева одлазак код лекара.

Краткоћа даха

Отприлике 15% случајева рака плућа чине непушачи, а главни узрочници су изложеност загађеном ваздуху, хемикалијама и пасивно пушење. Иако је недостатак даха повезана са разним другим болестима, такође може бити повезана са раком плућа.

Ако се осећате као да нисте у форми, отежано дишете, нарочито када желите дубоко удахнути, свакако се обратите лекару како бисте установили да ли је реч о раку плућа или је у питању нешто друго.

Ако често морате пречишћавати грло, осећате појачано ослобађање слине, промукли сте, имате суви кашаљ, искашљавате смеђу, наранџасту или црвену слуз и уочавате крв у слини, свакако се обратите лекару.

Слабост у мишићима

Непрестан осећај слабости може бити један од првих знакова рака плућа. Слабост у мишићима се јавља када штетне супстанце почну путовати крвотоком и долазе до мишића. Ако се те супстанце прошире на мозак, може доћи до ослабљене функције једне стране мозга.

Ако осећате да за све морате уложити превише енергије, осећате умор и при најмањим напорима, обратите се лекару како бисте установили болујете ли од рака плућа.

Бол у грудима, раменима, леђима и абдоминални бол

Бол у грудима се повезује са срчаним ударом, али особе које не припадају ризичној групи требају посетити лекара који ће установити да ли се ради о раку плућа. Чак код 1 од 4 особе бол у грудима се јавља као први симптом рака плућа.

Бол на подручју леђа, рамена и врата може подсећати на бол у мишићима и напетост. Ако константно осећате бол на подручју рамена, леђа или абдомена, обратите се лекару.

 

Извор: Дневно рс.