Прочитај ми чланак

БАТУТ ускоро доставља лекарима упутство како да препознају мајмунске богиње

0

Институт за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” послаће наредних дана стручно упутство здравственим установама у вези са праћењем мајмунских богиња које се шире Европом, а докторка Драгана Ђорђевић Плавша, епидемиолог ове установе, каже да је то неопходно како би здравствени радници знали клиничке карактеристике овог обољења и како да га препознају.

У свету су до сада потврђена 92 случаја мајмунских богиња, а 28 сумњивих случајева се испитује. У Србији их за сада нема. Др Ђорђевић Плавша каже за РТС да се, као и код других вирусних осипних грозница, најпре јављају температура и општа слабост, а оно што је карактеристично баш за мајмунске богиње је увећање лимфних чворова. Наводи да се касније јављају оспе, као и да су пацијенти код којих су потврђене мајмунске богиње често пријављивали да су оспе израженије на кожи гениталија.

Докторка Ђорђевић Плавша наводи да је за сада највећи број случајева регистрован у Великој Британији, Шпанији и Португалији, између 21 и 30 случајева, док су у осталим земљама регистровани спорадични случајеви.

„Мајмунске богиње изазива вирус који има две кладе – западноафричку и централноафичку. Тренутно је у циркулацији западноафричка клада за коју се процењује да је смртност мања него код централноафричке и она износи око 3,6 процената“, наводи Ђорђевић Плавша.

Указује да није утврђено да су потврђени случајеви повезани са одласком у ендемске афричке земље, пише Телеграф.

“Већина случајева је регистрована међу мушкарцима који имају сексуалне односе са другим мушкарцима, заправо тренутно се вирус шири у тој популацији”, додаје она.

Наредних дана Институт за јавно здравље “Батут” послаће стручно упутство здравственим установама, а докторка Ђорђевић Плавша каже да је то неопходно како би здравствени радници знали клиничке карактеристике овог обољења и како да га препознају.

Наводи да мајмунске богиње изазова вирус истог рода као и велике богиње, као и да је за сада утврђена ефективност од 85 одсто међу вакцинисанима против великих богиња.

“Међутим, та вакцинација је била у прошлости. Особе које су млађе од 40 или 50 година, у зависности од земаља, оне нису заштићене и због тога постоји већи ризик од ширења мајмунских богиња”, каже докторка.

Наглашава да су до сада сви случајеви били повезани са директним контактом са особама које су већ имале симптоме.

“То је за нас епидемиологе веома важно, јер је те случајеве лакше ставити под контролу, лакше их је препознати, дијагностиковати и изоловати”, додаје докторка.

Навела је да мајмунске богиње, као и друге вирусне осипне грознице, имају стадијум у оквиру којег се јављају температура, општа слабост, а оно што је карактеристично баш за мајмунске богиње је увећање лимфних чворова.

“Касније се јавља оспа која почиње на лицу, затим на екстремитетима и трупу. Међутим, сада су случајеви често пријављивали да су оспе израженије на кожи гениталија”, наводи Ђорђевић Плавша.

Поручила је да уколико неко посумња на симптоме мајмунских богиња треба да се јави лекару опште праксе, а касније ће бити даље упућен код инфектолога.