Прочитај ми чланак

Американка се заљубила у Србију: Научила српски за годину дана и открила…

0

Алена Аброад, 19-годишња Американка из Њујорка, која је након размене ученика дошла у Србију и БиХ схватила је да је "скроз заљубљена" у српску културу и нашу земљу. Иако се недавно вратила за Америку, као љубитељ српског кола, нашег народа али и религије, тврди, у плану јој је поновни долазак у Србију.

Алена је, како за себе каже, чистокрвна Американка, међутим љубав према Србији родила се када је као ученик на размени дошла у Бањалуку. Као неко ко је за мање од осам месеци научио српски језик, недавно је на свом Јутјуб каналу објавила 10 ствари због којих воли Србију – и њих предочила на перфектом српском.

Како је објаснила, воли све земље бивше Југославије, међутим оно што је у видеу поделила са другима односи се најпре на Србију и Републику Српску.

– Први разлог зашто ја волим Србију јесте народ. Они су тако добродушни, топли и гостољубиви људи. Поготово према странцима. Када сам стигла на почетку своје размене, била сам заиста прихваћена и добродошла. Тако нешто нисам ни могла да замислим. Пријатељи из школе су увек били ту за мене. И таква је већина људи на Балкану, барем бих ја рекла. Баш се труде да буду домаћини. На пример, кад год се нађеш у кући код неког Балканца не мораш да бринеш јер никада нећеш остати гладан – признала је она.

Због српске музике свира хармонику

Други разлог је, каже она, српска музика у коју се заљубила. А прве звуке чула је са улице, док се испод њеног прозора одигравала свадба. Због тога, звук хармонике и народне музике јој је остао у лепом сећању, да је чак почела и да свира хармонику.

– Поред хармонике свакако волим и сву српску музику, јер су у то време сви славили пунолетства, нисам хтела да седим ту као магарац и да не играм. Ми у Америци немамо тако скупе песме као ви – нашалила се Алена.

„Не можеш а да не видиш лепоту религије“

Следећи разлог њене заљубљености у Србију јесте наша религија.

– Морам да признам да ја нисам православац, али ми се православље много свиђа. Не можеш да не видиш све те цркве и манастире а да не останеш задивљен. Када сам први пут отишла у Храм Светог Саве остала сам без речи. Само сам стајала и са страхопоштовањем гледала. А када сам отишла до Острога у Црној Гори… чим сам крочила почела сам да плачем. Било је јасно да је то свето место – рекла је ова Американка.

„Ако нешто знате да радите, то је ово“

А онда је објаснила шта је то што најбоље знамо да радимо и чиме је додатно одушевљена.

– Весеља, људи, ако ви нешто знате, знате да се забавите. Какве ви журке правите. Ми таква не правимо чак ни за 16. рођендане. Ваши рођендани су као наше свадбе. Мада свакако, не мислим само на рођендане, генерално знате добро да се забавите – рекла је она па признала да на великим весељима највише воли српско коло – њега обожава и са задовољством игра.

Следећи разлог, прича ова 19-годишњакиња јесте „братство и јединство“ које је она приметила код свих Балканаца, али најпре код Срба.

Осећа се као поносна Српкиња

– Ја мислим да је балкански народ поносан на то неко јединство. Док сам тамо била осећала сам се као да сам део свега. Стварно бих за себе рекла да сам више поносна Српкиња него поносна Американка. Не знам, можда нисам нормална али имам три српске заставе у својој соби. Ма ја сам прави српски патриота – каже она, па додаје да осећај да је „наша“ има јер се нашла у много ситуација где су јој Срби помогли, где год се налазила.

Дотакла се и нашег концепта испијања кафе, где јој „хајмо на кафу“ представља уживање са пријатељима, која је баш волела, баш зато што је на таквим дружењима лакше склапала пријатељства. Такође, признаје да обожава балканску храну – сарму, ћевапе, бурек али и наше славе где све то може и да проба.

А онда се за крај дотакла и „Само у Србији“ или „Само на Балкану „ствари, као ствари које код већине других држава никада није видела. Прва је не тако похвална, али је каже, њој дим цигарета значио да је стигла на Балкан.

– Када сам стигла у Сарајево, седела сам на клупи на станици и осетила дим. Окренула сам се и видела групу момака који пуше. Прво ме је то шокирало али сам се она помислила, ‘о да, на Балкану сам, кући сам!…Такође, веровали или не, али оне „комунистичке зграде,“ изглед тих зграда је мени толико неки балкански стил, али ја их волим. Има Балкана у њима“, рекла је Алена па додала да је одушевљена и балканском природом.

„Срби су моја страст“

Српску природу каже није до краја истражила, али свакако планира у будућности да се врати код нас и да види и научи неке нове ствари.

„Срби и уопште балкански народи су моја страст, моја љубав према том народу је заиста нешто више. Идеја ми је кад заиста све добро научим у вези Србије, да кренем у њену промоцију и промоцију њене културе у иностранству и Америци. Такође, мој други циљ је да вама Србима покажем вашу земљу из угла странца, да не заборавите никад какву лепу земљу имате“, закључила је Алена.