Прочитај ми чланак

Ђилас нарученим текстовима покушава да сломи отпор „Бус плусу“

0

Преносимо интервју с Игором Маринковићем, једним од чланова Управног одбора СНП Наши, и координатором протеста „Народ пторив Бус плуса“, поводом покушаја Драгана Ђиласа да преко наручених новинских чланака сломе отпор Бус плусу.

 

Дневне новине последњих дана препуне су текстова о једном од представника СНП Наши Игору Маринковићу и његовом учешћу у протестима против „Бус плус“ система наплате градског превоза у Београду. Готово идентични текстови баве се бројним протестима које је Маринковић водио, и покушавају да представе СНП Наши као деструктивну организацију.

 

– Реч је о нарученим текстовима иза којих стоји Драган Ђилас. Градоначелника много брине незадовољство грађана „Бус плус“ системом па покушава да спречи организовани отпор који је започело удружење „Народ против Бус плуса“ у чему и ја учествујем. Како не могу ничим да одговоре на аргументоване оптужбе o криминалним радњама током склапања уговора са фирмом „Апекс“ и губитке које због тога трпи ГСП покушавају да иницијативу „Народ против Бус плуса“ нападају преко мене. Реч је о класичној гебелсовској манипулацији где користећи стереотип о „екстремистима“ и „ултра-десничарима“ коју су „жути“ медији стварали о СНП Наши годинама , покушавају да протесте против „Бус плуса“ прикажу „екстремистичким“ и „ултра-десничарским“ и тако их дискредитују.

 

Каква је то дискредитација ако се каже да десничари стоје иза неког протеста?

 

Укидање „Бус плуса“ подржавају готово сви у Београду и због тога је незадовољство толико. Ако успеју да бунт прикажу као протест неких ултра-десничара онда они који себе не виде тако неће се придружити организованој побуни. Циљ целе њихове медијске кампање је да се грађани поделе и да се смањи број оних који се буне. То иде толико далеко да су у листу 24 сата објавили текст о томе што говорници на протесту поздрављају окупљене са „помаже Бог“, алудирајући да су скупови само за православне Србе, али не и за атеисте или људе друге вере, иако је проблем „Бус плуса“ проблем свих становника Београда. Иза ових протеста стоји конкретан циљ, а не било каква идеологија, лева или десна.

 

На основу чега тврдите да су текстови у медијима наручени?

 

Неки од новинара који су их писали су ми рекли. Радио сам по дневним новинама 11 година и добро познајем неке од аутора. Извињавају се када позову, уредници им дају готов текст и слику, њихово је само да ме позову и узму и моју изјаву без могућности да мењају текст и наслов. Да ли је неком нормално да у три најчитанија дневна листа изађу скоро исти текстови, исте слике, а потписани различитим именима? Прво су Новости објавиле текст који је скоро па литерални састав, а не новински извештај. Текст из Курира је најскандалознији што је и очекивано јер је ДС отела Курир Раји Родићу док је био у затвору. Наслов је „Наши најављују хаос“, извучен из моје реченице да ћемо крајем августа наставити са протестима због „Бус плуса“. О каквом хаосу Ђиласов „Курир„ прича када су већ одржана два потпуно мирна протеста. Сличан текст је изашао и у 24 сата. Сва три негативно гледају на протесте због „Бус плуса“, сва три покушавају, набрајајући наше протесте, да створе неку мрачну слику о СНП Наши и мени.

 

Ко заиста стоји иза удружења „Народ против Бус плуса“?

 

Иницијатива „Народ против Бус плуса“. Реч је о неформалном удружењу настало са једним циљем: да се Бус плус систем укине. То није акција СНП Наши већ акција грађана Београда у коју су укључени неки људи из СНП Наши. Од представника организација ту су и људи из удружења „Канон“, у протесте се укључило и три синдиката возача ГСП, а сви остали организатори немају везе ни са каквом организацијом. „Народ против Бус плуса“ тек нараста и већ је око 500 људи оставило своје контакте како би их информисали о активностима и позивали на протесте. Незадовољство ће тек да кулминира крајем августа када се људи врате са одмора и у септембру крену да раде школе и факултети. Тада ће, и Ђилас и медији схватити да против „Бус плуса“ и корупције има цео Београд, а не само СНП Наши. Ми ћемо увек бити ту да подржимо народ и када је потребно помогнемо у организовању отпора.

 

Ипак, списак протеста које вам медији стављају на терет је подужи, а и теме се разне. Како одговарате на такве прозивке?

 

Свима су већ познати циљеви СНП Наши као и многе акције у којима смо учествовали. Протести подршке Србима на Косову и Метохији, против хапшења хероја Ратка Младића и Радована Караџића, против одржавања парада оболелих од педерастије итд. Ми се поносимо свим тим скуповима и активностима. Једини протест који су поменули, иза којег нису били СНП Наши је недавни протест против узурпације приватног пољопривредног земљишта у Реснику на које су хтели да населе Роме. Ту сам учествовао као мештанин Ресника чију земљу је Драган Ђилас отео. Међутим, највише им је изгледа засметао овај протест око „Бус плуса“ јер су ту ствари јасне: Ђилас је спровео законски неисправан тендер, склопио штетан уговор са сумњивом фирмом, оштетио ГСП, а сад против себе има цео Београд. Понављам Наши су се ту нашли на удару не јер се једини бунимо, већ што учествујемо, у јединој организованој побуни против те пљачке коју је Ђилас звео.

 

Да ли ће се протести против „Бус плуса“ наставити?

 

Наравно, и протести и друге активности.

 

(Србел, Српски националисти)