Прочитај ми чланак

Чика Горане, хвала ти што смо још живи

0

Ђаци: Чика Горан се жртвовао да не би пао на нашу школу, хвала му до неба… Екипа Пресса провела дан у Новој Пазови, где је храбри Горан Савић отишао у смрт да би спасао ђаке и децу из вртића

Мештани Нове Пазове истичу за Пресс да пилот Војске Србије мајор Горан Савић (39), који је погинуо пре два дана у овом граду покушавајући да спречи да летелица којом је управљао усмрти некога на земљи, мора да буде проглашен за националног хероја. Они верују да ће деца коју је спасао од смрти једнога дана о њему учити из уџбеника историје.

Репортери Пресса обишли су јуче Нову Пазову како би на лицу места чули шта о човеку који је свесно жртвовао свој живот како би спасао друге мисле мештани ове војвођанске варошице. Место где је храбри мајор окончао свој живот удаљено је свега неколико стотина метара од вртића и школе које су у среду ујутру, у тренутку када је авион пао, биле пуне деце.

Избегнута катастрофа

Испред Основне школе „Растко Немањић – Свети Сава“ затекли смо децу и родитеље. Сваки разговор водио се о јуначком подвигу настрадалог пилота.

 

Власник фарбаре: Хвала, јуначе

Грк Продромос Ефтихидис, власнике фабрике боја „Витекс“, која се налази тик уз кућу у чије двориште је пао авион, каже за Пресс да је настрадали пилот жртвовао свој живот да не би угрозио друге.

– Био сам међу првима који су притрчали да му помогну, али њему, нажалост, није било спаса. Моји радници и ја смо покушали да угасимо ватру на авиону. Још ми је дим у носу и устима. Али кад помислим да је несрећни човек жртвовао свој живот да не би угрозио наше животе и имовину, сав се најежим. Шта рећи осим велико хвала, јуначе – истиче Ефтихидис.

– Он није мислио на себе већ на то како да не падне на нашу децу. Знао је да су у близини школа и вртић. Он је наш јунак и заслужује да ова деца сутра о њему уче из књига. Страшна трагедија, жао ми је његове породице, а највише деце коју је оставио иза себе – каже Љубица Гундић, бака девојчице која похађа ову школу.

Група основаца који су се играли испред школе чула је од родитеља шта се десило.

– Чика Горан је најхрабрији пилот на свету. Он се жртвовао да не би пао на нашу школу и хвала му до неба због тога – кажу основци.

Васпитачице у „Бубамари“ кажу да не смеју ни да помисле шта је могло да се деси.

– У време када смо на вестима чули да је авион пао деца у вртићу су ужинала. Пилот је храбар човек, вредан дивљења. Могао је да спасе себе, али је мислио на друге – рекле су нам васпитачице.

На месту несреће још увек стоји срушени авион „ласта“ којим је Савић тог дана управљао. Војни и полицијски стручњаци јуче су неколико сати сликали, мерили, истраживали. Новинарима нису дозвољавали да се приближе.

Александар Ковачевић, власник куће у Улици краља Петра И Карађорђевића 91, у чије двориште је Савић приземљио летелицу, испричао је за Пресс како се све одиграло. Он каже да је захваљујући храбром мајору избегнута права катастрофа.

– Мислим да је оно што је Савић урадио права уметност и зато он јесте херој. Просто је невероватно да је успео да спусти авион на тако малом простору. Да је пао само тридесетак метара даље, на фабрику фарбе „Витекс“, све у околини би изгорело. Да видите где се спустио не бисте веровали, као да га је авакс наводио. То је башта од шест ари између моје куће и фабрике – прича Ковачевић.

 

Црни дим на све стране

Он каже да у тренутку када је авион пао није био у кући, већ у киоску који се налази у близини.

– У кући, на срећу, није било никога, али у кући до мене су се играла мала деца. Не смем ни да помислим шта је могло да се деси. А ево како је било… Негде око 10.15 чуо сам туп ударац. Прво сам помислио да се нешто десило у „Витексу“. Излетео сам напоље и видео црн густ дим у својој башти. Потрчао сам тамо и наишао на падобран испод кога је лежао пилот. Тешко ми је да вратим ту слику. Пилот је лежао отворених очију, имао је посекотину на бради, а из носа му је обилно цурела крви. Није давао знаке живота… Испред, на неких 30-40 метара, био је срушен авион у пламену. Радници и газда „Витекса“ дотрчали су с апаратима за гашење пожара. Ми смо звали Хитну и ватрогасце. Убрзо је стигао транспортни војни хеликоптер, убацили су Савића и отишли. На вестима сам чуо да је пилот касније умро и не могу вам описати колико ми је било тешко – завршава своју исповест Ковачевић.

Његова супруга Зорица Ковачевић каже да држава мора пилота Горана Савића да прогласи за хероја.

– Свака му част! То је прави српски јунак. Његова породица треба да се поноси њиме. Да је мислио о себи, а не о другима, ко зна шта би се десило и колико би било настрадалих – каже Зорица Ковачевић.

 

Горанова супруга посетила копилота

Милош Бећаговић, отац копилота Томислава Бећаговића, каже да се његов син успешно опоравља и да ће ускоро бити пуштен на кућно лечење.

Бећаговић старији за Пресс истиче да његов син и настрадали пилот мајор Горан Савић сигурно нису погрешили приликом фаталног лета, већ је грешка на механици авиона највероватнији узрок несреће.

– Тома је у војсци већ 20 година, сигурно да он и херој Горан нису погрешили приликом навигације летелицом. Мој син је контролор у војсци и када дође до непредвиђених ситуација, он истражује узроке. На читавом батајничком аеродрому био је други по броју часова летења. Нисам се чуо с њим, нити су моју супругу пуштали да га посети на ВМА. Све што знам је да ускоро долази кући – рекао је Милош Бећаговић.

Како каже, супруга Горана Савића јуче је посетила његовог сина у болници.

– Чуо сам се с њом телефоном. Тома јој је рекао да су се, видевши да је авион ван контроле, договорили да искоче. Казао је да је Горан прави херој, да је до последњег тренутка остао у авиону како би избегао цивилне жртве. Нажалост, завршило се фатално по њега – каже кроз сузе видно узнемирени Бећаговић.

 

( Пресс )