Прочитај ми чланак

Стране дипломате прикривају тешке злочине над Србима

0

Сурово убиство брачног пара Јевтић у Талиновцу само је један у низу злочина над Србима на Косову и Метохији који још нису расветљени. Злочини се нижу пред очима међународних снага.

Ни скоро две године после објављеног извештаја о трговини органима на КиМ, нема првих резултата истраге. Не зна се ни ко је налогодавац и организатор мартовског погрома из 2004. године, када је убијено 19 особа, као ни ко је подметнуо експлозив испод аутобуса 2000. године у Подујеву, када је у терористичком нападу убијено 10 Срба.

Породице око 300 жртава трговине органима и даље чекају одговор на питање ко је крив за злочине какви се не памте. На овом случају тренутно раде два међународна тима на КиМ – један је задужен да преиспита трговину органима од 1998. до 1999. године, а други после доласка међународних снага на КиМ.

У Тужилаштву за ратне злочине “Блицу” су рекли да је направљен “велики продор у истрази”, али и да ће се на резултате два међународна тима, како је најављено, чекати још неколико година.

– Зашто се толико чека, не знамо. Од почетка је случај био оспораван, па чак и од неких европских званичника. Говорили су да је у питању српска пропаганда. Ипак, сада нико не може да порекне да су Србима, другим неалбанцима, али и нелојалним Албанцима вађени органи на северу Албаније – наводе у Тужилаштву за ратне злочине.

Скоро 12 година је прошло откако је подметнут експлозив у аутобус у близини Подујева, када је погинуло 10 Срба, а 40 рањено. Починилац је ухапшен на основу ДНК узетог са опушка. Осуђен је, али и пуштен јер је доказ нестао приликом предавања документације Еулексу.

Осам година се навршило од мартовског погрома у којем је убијено 19, а повређено 954 особе, чак 4.000 је протерано и све то пред очима 20.000 међународних војника. Организатори мартовског насиља до данас нису откривени. Неколико месеци касније убијено је двоје деце, а рањено их је још четворо на обали реке Бистрице у Гораждевцу. Иако су припадници међународне заједнице обећали да ће “преврнути сваки камен да нађи починиоце”, злочинци су на слободи.

Рада Трајковић, директорка Дома здравља у Грачаници и посланик у тзв. скупштини Косова, каже да и међународна заједница зна да се на КиМ води “институционални терор над Србима”.

– Овде сви знају колико је жестоко кршење људских права Срба. О томе се јавно не говори, нити се то дозвољава светским медијима, чиме смо изгубили могућност да придобијемо западно јавно мњење. До њих не допире истина због вештих међународних дипломата – каже Трајковићева.

Упркос свему доноси се одлука о укидању “надгледане” независности. Европски званичници поздрављају овакву одлуку и истичу да ће тиме тзв. Косово достићи потпуни суверенитет.