Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести са југа Србије 07.08.2012.

0

Ниш: Нови успех Сташе Гејо
Чланица нишког Планинарско-алпинистичког експедиционог клуба освојила је треће место у 5. колу Европске серије у категорији најбољих младих спортских пењача Европе у аустријском Имсту.

Сташа Гејо се налази на првом месту табеле у генералном пласману Европске Youth серије за 2012. годину са 325 бодова.

Ову младу Нишлијку очекује учешће на Светском првенству у Сингапуру од 24. августа.

У њеном клубу верују да Сташа може да обезбеди улазак у завршницу такмичења и освоји једну од медаља.

 

 

 

Фестивал вина у центру Ниша
Овогодишњи, 6. фестивал посвећен вину биће одржан на Тргу краља Милана 25. и 26. августа, са почетком од 18h до поноћи.

Планирано је да, као и претходних година, штандови винара буду постављени око фонтане.

Према најавама организатора, током фестивала ће бити одржана и промоција књиге „Додир љубави“ Нишлијке Беке Митић Ристић.

У музичком делу програма наступиће Неша Саита, Дарко Игњатовић и Ђорђе Јовић.

С обзиром на то да уз добро вино иде и добра храна, за посетиоце ће храну припремати Ненад Гладић, гастрономад познатији као Лепи Брка и Мики Ђуричић, учесник „Векликог брата“.

Најављено је да ће субота бити посвећена белим, а недеља црвеним винима.

Међу произвођачима вина који су потврдили свој долазак су Мачков подрум, Удружење Сланкаменка, Малча, Милосављевић, Рубин, Удружење Чегар, Вино и тако то (Trampex), Чока, Vinex, Будимир, Јеленковић, Витис вино и Вршачки виногради.

Фестивал вина организује Центар за културу Нишка Бања.

 

Ниш:  Хуманитарни концерт за Томислава
Кербер, Неверне бебе, Неша и Пеца Галија наступиће 21. августа у нишкој Тврђави на хуманитарном концерту за помоћ Томиславу Цветковићу који болује од леукемије.

Цена карте ће бити 500 динара, а ускоро ће бити у продаји у многим нишким кафићима, пултовима на фреквентним локацијама, а волонтери ће продавати карте и по граду.

Томислав има 35 година. Живи и ради у Нишу, ожењен је и има ћерку Еву стару 7 месеци. Болује од акутне линфобласне леукемије типа Б.

Августа прошле године године су му трансплатиране матичне ћелије од несродног донора у Немачкој, а у Нишу је била одржана велика акција „Поклони живот“.

Нажалост, априла се болест поново вратила и једина нада за продужење његовог живота је поновна трансплатација у Немачкој за коју му је потребно око 130.000 Евра.

Породица је до сада обезбедила 62.000 евра, а кроз разне акције је сакупљено 39.933,7 евра.

Ако желите да помогнете, средства можете уплатити на наменски динарски текући рачун АИК банка АД Ниш, број 105-403904004-86, на име Томислав Цветковић , а банка ће директно средства са овог текућег рачуна уплаћивати клиници Санкт Францискус у Фленсбургу.

 

Бабушница: Награда за песникињу
Вера Цветановић, песникиња из Бабушнице добитник је плакете за посебно похваљену песму „Моја карма“ на конкурсу Уметничког удружења “Милутин Антонијевић” из Франкфурта у Немачкој.

Вера Цветановић, писац и наставник српског језика из Бабушнице, успела је да у конкуренцији од 415 писаца постане добитник плакате за посебно похваљену песму.

Део награде чини и учешће на књижевној колонији од 11. до 18. августа у Белој, у Црној Гори.

Прве вецери, 11. августа, Вери ће, уз промоцију Зборника у коме се налази и награђена песма, бити уручена награда, која, између осталог подразумева и посету Спомен кући Иве Андрића у Херцег Новом, где се већ налазе нека издања њених књига.

Завршно вече Колоније биће одржано 18. августа у Подгорици.

 

Представа „Сарајка у Београду“ у Врању
У Дому војске у Врању вечерас од 20h ће глумица Ања Поповић извести драму „Сарајка у Београду“ Исидоре Белице. Сав приход од улазница биће намењен за обнову позоришта Бора Станковић.

– Ања Поповић је прва од колега глумаца која се јавила да конкретно помогне у сакупљању прихода за обнову позоришта, на чему јој се најискреније захваљујемо и очекујемо да ће се и друге колеге које су већ најавиле помоћ одазвати нашој акцији за обнову позоришта – каже Радмила Ђорђевић, директорка врањског театра.

Пореd Ање Поповић глуми и Пеђа Јовановић.

Иначе, у досадашњој акцији прикупљања средстава за обнову зграде позоришта које је изгорело у подментнутом пожару 2. јула прикупљено близу пола милиона динара, од потребних 200 милиона динара.

Сви заинтересовани могу помоћи обнову Позоришта уплатама на динарски рачун 840-2696741-93.

Учешће у акцији „Обновимо врањско позориште“, коју су покренуле Јужне вести, за сада су најавили бројни уметници и јавне личности.

 

Житорађа: Фарма свиња угрожава мештане Гривца
Око 500 мештана насеља Гривац на улазу у Житорађу из правца Дољевца свакодневно удише непријатан мирис свињске балеге која се шири са оближње фарме свиња.

Мирис се толико осећа, нарочито у вечерњим сатима када нема ветра, да је понекад готово немогуће седети у дворишту. Грађани овог насеља су претходних година писали више пута петицију, обраћали се надлежнима у фарми и општини Житорађа, али сем обећања ништа нису добили.

Канализација са целокупне фарме, капацитета око 25.000 свиња, годишње се, путем цеви, одводи до оближњг базена, такозване „лагуне”, у којима се избацују фекалије, али и сав свињски отпад и измет.

Посебан проблем је што се „лагуне” налазе на 300 метара од бунара којима се 4.000 грађана општине Житорађа снабдева водом за пиће.

Миодраг Стојковић, један од многобројних становника насеља који свакодневно удишу непријатан мирис који долази са фарме, каже да проблем траје годинама и да за сада још увек нико не планира озбиљно да се позабави њиме.

– Покушавали смо на све начине да укажемо надлежнима на проблем који имамо, али без успеха. Писали смо петиције, слали делегације и ништа. Просто је немогуће увече изаћи у двориште, затварамо прозоре и врата и улазимо у куће да не би удисали смрад. Срамота нас је када дођу гости и питају како можемо да живимо овако, јер смо се ми већ и навикли на овај мирис – каже Миодраг.

У локалној самоуправи потврдили су да су упознати са проблемом, али да су немоћни да га реше, јер немају никакве ингеренције над фармом.

– И сам живим у том насељу и осећам непријатан мирис. Међутим, као одговорна власт, не можемо да иницирамо затварање фарме која некада, али и сад, успешно послује, не само на територији општине, већ и целе Србије. Ипак, проблем се у наредном периоду мора решити, јер на 300 метара су бунари за воду, па сваког тренутка подземне воде могу да угрозе воду за пиће – каже Горан Стојковић, председник општине Житорађа.

 

Директор фарме Миле Димитров не најављује скоро решење.
– Ово је проблем који није решила ни једна фарма у Србији, па ни наша. Решење се тражи, али је уградња пречистача огромна инвестиција од око 3 милиона евра, што превазилази вредност фарме. Чекамо повољнија времена или евентуално да се држава укључи да нам помогне – каже Димитров.

Он наглашава да су куће мештана саграђене након изградње фарме 1964. године.

– И тада је било фарме и непријатног мириса, па им није сметало. Мислим да је сада у питању и политика – тврди директор фарме која упошљава око 80 радника.

 

Куршумлија: Штета од суше у Куршумлији преко милион евра
Координатор Канцеларије за рурални развој у КуршумлијИ Милосав Тимотијевић изјавио је да се штета од суше у тој општини процењују на више од милион евра.

Тимотијевић је рекао да је стање усева врло неповољно те да су енормно високе температуре утицале и на шљиве чији ће род ове године на подручију Топличког округа бити мањи за чак 50 одсто.

Према његовим речима, производња кукурза је десеткована за 50 до 80 процената, пшеница за око 20 одсто, повртарске културе за 40 одсто , воћа и поврћа за око 50 одсто.

Сви пољопривредници из Куршумлије су у великим губицима , општина је упозната са целом ситуацијом, али у буџету за пољопривреду тренутно нема довољно новца како би се пољопривредницима помогло , рекао је Тимотијевић.

Он је истако да су у Куршумлијским селима смањени и приноси сена и детелине што угрожава то становништво које живи од сточарства.

Суша је у Куршумлији изазвала и проблем снабдевања водом за пиће, а реке Топлица и Косаница ускоро ће потпуно пресушити.

 

(Јужне вести, Јужна Србија)