Прочитај ми чланак

Србин инфо: Вести са севера Србије 17.08.2012.

0

Нови Бечеј: Манифестација по којој се град препознаје.
 Организатори “Великогоспојинских дана” потрудили су се да ове године, поред концерата највећих звезда Балкана, обезбеде пуно дневних и пратећих садржаја,рекао је на конференцији за новинаре директор ове новобечејске манифестације Немања Васковић. На традиционалном дружењу са новинарима уочи “Великогоспојинских дана”, Васковић је истакао да су са посебном пажњом припремани Дечија улица, Винска улица и многи други садржаји у оквиру феште која ће трајати од 23. до 27. августа.

– “Великогоспојински дани” се, пре свега, одржавају на изузетно лепој локацији на обали Тисе, поред кеја украшеног са око 40.000 цветних аранжмана. Ту су и сви пратећи садржаји на води и обали – од вожње чамцима, скутерима или бродовима, до одбојке на песку, или уживања уз тамбураше на Тиским чардама – нагласио је Васковић.

Председник општине Нови Бечеј Саша Шућуровић казао је јуче да је овакав вид манифестационог туризма веома важан за развој те локалне самоуправе.

– Годинама смо улагали наша средстава и креативност, у намери да Нови Бечеј учинимо препознатљивим градом. У томе смо успели, што доказује и наша манифестација на коју долазе посетиоци из целог региона. Препознају нас и инвеститори, па су се у протекле две године два инвеститора одлучила да одаберу баш Нови Бечеј за отварање фабрика – “Делта фарм” и “Сербиа манифаттуре”. Новобечејци су, такође, препознали свој интерес у развоју туризма и користе различите могућности, од издавања соба за смештај, преко израде и продаје сувенира, све до изнајмљивања чамаца и бродова туристима – објаснио је Шућуровић.

Када је реч о програму “Великогоспојинских дана”, организатори су подсетили да ће у музичком делу, у петак, 24. августа, наступити Тони Цетински и Јелена Розга, у суботу мађарска група “Омега” и бенд “Ван Гог”, а у недељу Здравко Чолић. Такође, првог дана манифестације, 23. августа, око 150 гурмана надметаће се у справљању најукусније рибље чорбе, а Тиски плато ће окупити и најбоље тамбурашке оркестре.

У петак ће поклоници божанског пића бити у прилици да своја непца обрадују најбољим укусима вина која се производе у Србији. Дегустацију и причу о вину испричаће двадесетак винара, учесника Винске улице дуж Тиског кеја. Током суботе посетиоце манифестације очекују “Великогоспојинска бућка”, односно такмичење у пецању сома на бућку, и тениски турнир на терену који је на самој обали реке.

Етно базар, као и ранијих година, окупиће велики број излагача, а посетиоци ће бити у прилици да погледају и купе бројне сувенире и употребне предмете израђене техникама народне радиности. У недељу, 26. августа, петнаестак парадних запрега из Земљорадничке задруге “Врањево” проћи ће поносно главним улицама Новог Бечеја, мамећи погледе љубитеља ових племенитих животиња. На Тиском платоу, затим, одржаће се 19. по реду Смотра парадних запрега.

Хуманитарно гађање председника

И ове године биће организована хуманитарна акција гађања председника општине балонима пуњеним водом. Грађани ће, наиме, имати прилику да купе балоне и затим их хитну ка првом човеку општине. Сав новац прикупљен на овај начин биће прослеђен у Фонд “Битка за бебе”.

 

Суботица: Дужијанца за крај жетве
Један од четири национална празниика Буњевачке националне мањине Дан Дужијанце, 15. август обележен је свечаном прославом у Суботици. Празник, који се обележава на Велику Госпојину,никада до сада није био посећен као у среду увече.У препуној сали Велике Већнице Градске куће у Суботици, прослави Буњеваца присуствовао је и председник Скупштине Републике Србије, мр Небојша Стефановић, представници покрајинске власти, као и градоначелник Суботице Модест Дулић. По обичају и традицији, бандаш и бандашица су од овогодишњег жита предали хлеб председнику Буњевачког националног савета Бранку Покорнићу, који је и домаћин манифестације.

Дужијанца означава крај жетвених свечаности и обележава се девет година, од када је Република Србија признала Буњевце као националну заједницу, односно када је формиран Национални савет. Међу званицама били су представници националних савета Мађара и Немаца, а као и ранијих година, свечаности су присуствовали и представници покрајинске владе.

Прослава је почела дефилеом окупљених буњевачких институција, припадника буњевачке заједнице, који су са својим гостима у традиционалним ношњама и обележјима, прошетали од Буњевачке матице до Градске куће. Након тога је положен венац испред бисте Блашка Рајића.

 

Шид: Липицанери галопирали, а фијакери за њима летели
У Шиду је одржана ревија парадних запрега у којој су учествовали коњички клубови из Војводине, Мачве, дела Србије, а због компликованих закона Републике Хрватске, неколико најављених учесника из суседне земље је изостало.

Ревија је почела дефилеом домаћина у којем је учествовало шест фијакера с 12 коња. Они су се Карађорђевом улицом, упутили према фудбалском игралишту „Једнота“ где су већ били такмичари.

На ревију се пријавио 41 учесник, а по правилнику Коњичког савеза Војводине, домаћин нема право учшћа на такмичењу. Како је објаснио потпредседник КК „Граничар“ Божо Момчиловић, приликом оцењивања гледа се изглед фијакера, коња и кочијаша. Фијакер мора да буде исправан, конфоран, стабилан, коњи морају да буду чисти с намештеним амовма и заштитником за очи, а код кочијаша се гледа какво одело носи, да ли грађанско или традиционално, ако је у питању грађанско важно је да се кравата слаже с кошуљом, шеширом и рукавицама.Судије посебно бодују држање коња али и кочијаша и његовог помоћника.

У једнопрегу, у конкуренцији 16 такмичара, прво место је освојила Војна установа Моровић са ергелом коња из Карађорђева, а они су такође били најбољи и у двопрегу. У тропрегу, прво место је припало Ради Савићу из Путинаца, а у четворопрегу бриљирао је Миленко Радаковић из ергеле „Булић“ из Сурчина. Како је рекао, обично на оваквим манифестацијама заузме једно од пва три места, те да је задовољан постигнутим резултатом. Он је напоменуо да ергела из Сурчина држи 100 грла липицанера и да су сви одлични.

Организатор манифестације је Коњички клуб „Граничар 2011“ из Шида, а на ревији су присуствовали и потпредседник Коњичког савеза Војводине Вјекослав Пападопуло, представник локалне самоуправе Мића Смиљанић и представник „Викротија оил“, који су уједно и спонзори ревије парадних запрега, која је први пут одржана у Шиду. Како су рекли у „Граничару 2011“, идуће године ће госте дочекати на свом хиподрому који ће бити лоциран у једном делу Вашаришта.

Момчиловић је испричао како се некада богатство мерило по коњима, па ако је неко у кући имао радне и парадне коње, па још радно и парадно одело и такве опанке, онда је он био богат човек. Коларске и ковачке услуге у то време пружале су се у сваком селу, а сарач је био само у Шиду. Сада, само Јазак има колара, а Шид сарача. Срем је био некада богат и радним и парадним коњима, они су ишли на испашу јер је овдебило много пашњака, на жалост, они су претворени у оранице, а коња је све мање.

 

Бела Црква: Рекреативни или универзитетски центар
: Председник Скупштине општине Бела Црква Ненад Живановић организовао је у скупштинској сали презентацију идејно програмских урбанистичких решења пренамене простора војне касарне „Славко Мунћан – Сава“

у Белој Цркви са иновираном проценом вредности комплекса, којој су поред представника Института за урбанизам и архитектуру из Београда, присуствовали одборници, представници јавних предузећа и Војске Србије.

Читав комплекс се простире на 80 хектара и има низ грађевинских објеката који би уз интервенције могли да се користе за разне садржаје. Првобитна вредност комплекса процењена је на око шест милион евра, али је сада око три милиона евра, што је како смо чули вероватно реална цена, али за инвеститоре и даље висока. Интересената за овај простор има, али док се не промени намена, како су на скупу рекли, није могуће реализовати било које друге садржаје осим војних.

То је био разлог да општина Бела Црква наручи од Института за урбанизам архитектуру израду идејних решења за пренамену овог простора. Урађене су три потпуно различите верзије. По првој би то био спортско – рекреативни комплекс, по другој би могао да се користи као универзитетски центар и пољопривредно добро за експерименталну производњу, а по трећој би се користио у здравствено – рекреативне сврхе за рехабилитацију лечених од болести зависности.

Како је објаснила Мирјана Алексић, начелниа одељења за урбанизам и привредно инспекцијске послове у општини Бела Црква, циљ је био да се о овој теми започне расправа, да се представи то чиме Бела Црква располаже, и у томе се у потпуности успело. За већину грађана, по њеном мишљењу потпуно је било непознато о којој површини се ради, о којим и каквим објектима и шта је тамо могуће радити. Сада су се издвојила нека три правца, а шта ће од тога бити у Генералном урбанистичком плану зависиће од воље грађана.

Током расправе утврђено је да је спорно власништво на великој површини земљишта које је Војска Мастер планом утврдила као своје, а за које не постоји адекватна промена у Катастру непокретности.

– О тим и још неким спорним питањима требало би разговарати са представницима Војске на једном другом скупу, где не очекујем да ће бити проблема – нагласила је Мирјана Алексић. -Ако би ове спорне површине које је Касарна некада користила за производњу хране, биле враћене општини, онда би и цена овог простора могла да буде нижа.

Као питања о којима би даље требало разговарати назначено је и навођење делатности којима се на том простору не би било дозвољено бавити. Следећи корак ће бити утврђивање предлога намене, који би ишао на јавни увид и где би сви грађани могли да ставе примедбу, о којој би Општинска комисија за планове доносила одлуку. Биће тешко ускладити жеље Белоцрквана и потенцијалних купаца и већ истакнута мишљења да не треба реметити мир грађана и развој туризма неким садржајима који су понуђени. Да ли ће бити могуће да сви вуци буду сити и све овце на броју показаће време. Оно што сада није добро што и овај комплекса као и многи други напуштени објекти у граду пропада и зараста у траву.

 

Апатин: Кристина Киш најлепша Ромкиња
 За Мис „Ромске ноћи“, која се традиционално одржава сваке године 15. августа на спортским теренима у Ромском насељу код Апатина, од 14 канидаткиња са подручја Западнобачког округа,изабрана је седамнаестогодишња Сонћанка Кристина Киш, ученица трећег разреда Средње економске школе.

За прву пратиљу изабрана је петнаестогодишња Лидија Мишковић из Вајске, ученица првог разреда Средње медицинске школе, а за дргу пратиљу Апатинка Лидија Петровић, осамнаестогодишња девојка, која жели да заврши Економски факултет.Мис шарма је шенаестогодишња Апатинка Александра Богдан.Ленте и награде најлепшим Ромкињама уручио је председник општине др Живорад Смиљанић.

Ромска ноћ одржава се под покровитељством Скупштине општине, у организацији Општинског културног центра уз помоћ КУД „Бели голуб“. То је прилика да се у Ромском насељу, које има близу 4.000 житеља, окупе мештани, али и многобројна родбина, која ради широм Европе.

Ове године весељу је присуствовала и група од 40 Словенаца, који се налазе у кампингу „Буџак“ код Апатина. Веселом расположању до раних јутарњих часова, допринели су и наступи КУД-ова из Сонте и Апатина и оркестар „Влада Гурбет“ из Београда.

 

Арадац: Вежбање у бољим условима
Ђаци Основне школе “Братство” у Арадцу ускоро би требало да добију нову фискултурну салу. Изградња овог објекта почела је пре неколико месеци, а сада се назире завршетак радова.

Шеф градилишта Анђелко Ђорђић из фирме “БМ Кодекс инжењеринг” каже да су преостали завршни послови – уградња подова, прозора и врата, керамика, као и спољашње уређење.- Спремни смо да то завршимо за двадесетак радних дана – рекао је Ђорђић.

Град Зрењанин је за фискултурну салу издвојио 27 милиона динара. Њеном изградњом биће решен дугогодишњи проблем, јер је сала, у којој су се уназад тридесетак година одвијали часови физичког васпитања, била неадекватна и налазила се у потпуно неусловној згради, која је изграђена почетком 20. века, површине свега 50 квадратних метара.

 

Сента: Најодважнији ће препливати Тису
 У акцију „Укључи се у игру – на обалама река и језера“, коју су покренули Савез спорт за све Војводине и Покрајински секретаријат за спорт и омладину АП Војводине, укључила се и Сента,па су Удружење „Спорт за све“, Спортски савез општине и Савет за младе Сенте домаћини и организатори сусрета сутра, на плажи на банатској обали Тисе.

На спортским надметањима у више дисциплина и дружењу очекује се више стотина учесника.Регистрација и пријава екипа је од 9 до 10 сати на плажи, а предвиђена су такмичења у одбојци и малом фудбалу на песку, шаху, пикаду, пицигену, као и разним дечјим вештинама. У 11 сати са плаже узводно од моста са сенћанске обале, стартоваће такмичење најодважнијих у препливавању реке Тисе.

Проглашење резулта свих такмичења је у 14 сати, а од 15 сати на плажи се приређује промоција рекеративних спортова од борилачких вештина до аеробика и плеса.

Члан Општинског већа Сенте за ресор туризма, цивилних организација, спорта и омладине Андраш Кошицки каже да је учешће у свим такмичењима бесплатно, а да је локална самоуправа општине Сента за све учеснике за окрепљење обезбедила мекике, јабуке и минералну воду.

 

 ( ДНЕВНИК)