Прочитај ми чланак

Србин: Вести са запада Србије 22.07.2012.г.

0

 

ДЕРВЕНТА: БИЦИКЛИМА У ОБИЛАЗАК МАНАСТИРА
Испред манастира Покрова пресвете Богородице у Доњој Бишњи код Дервенте тридесетак бициклиста данас је кренуло на поклоничко путовање током кога ће обићи средњовјековне манастире смјештене у долини ријеке Укрине.

Планиран је обилазак манастира у Доњом Детлаку код Дервенте, Осовици код Српца, Ступље код Прњавора и Липље код Челинца.

Пут од 111 километара бициклисти треба да пређу за три дана, а планирано је да преноће у манастирима Осовица и Липље, гдје се завршава ово бициклистичко путовање.

На путу их прати санитетско и сервисно возило. За учеснике путовања планирани су одмори и освјежење у угоститељским објектима.

Учеснике бициклистичког путовања испред манастира у Доњој Бишњи испратио је велики број вјерника које је предводио начелник дервентске општине Милорад Симић.

"Ову акцију подржала је Административна служба општине скромним средствима. Жеља је да ово прерасте у традицију као и да број учесника буде већи", рекао је Симић.

 

БРЧКО,: КОМЕМОРАЦИЈА ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ ВОЈСКЕ РС
Поводом Светог великомученика Прокопија који се у Ражљеву, код Брчког обележава као сеоска слава, јуче је на споменику борцима Војске Републике Српске, палим у одбрамбено- отаџбинском рату у центру села служен парастос, а бројне делегације положиле су вијенце и запалиле свијеће.

Нешто касније у овом селу у источном дијелу Брчко дистрикта, вијенци су положени и на гроб Бошка Перића – Пеше, великог српског јунака из посљедњег рата. Том приликом служен је парастос и прислужене су свијеће.

Церемонији је присуствовао градоначелник Брчко дистрикта Мирослав Гаврић, те представници Борачке организације Републике Српске у Брчко дистрикту, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске из Брчког, те представници општинских одбора српских политичких странака.

 

НИЖИ СУДОВИ ДА ПОШТУЈУ МИШЉЕЊЕ ВРХОВНОГ СУДА
Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац нада се да ће нижи судови у Хрватској поштивати мишљење Врховног суда према којој је Хрватска крива за смрт деветоро Срба у селу Вариводе и да ће поштено пресудити о висини накнаде штете Србину Јовану Берићу за убиство родитеља 1995. године у том селу.

Штрбац је Срни изјавио да још нема правоснажне пресуде, него да су само поништене пресуде Општинског суда у Книну и Жупанијског суда у Шибенику и да је наложено ново суђење.

"Ово је веома важна одлука Врховног суда Хрватске, јер мишљење тог суда обавезује ниже судове и ја мислим да ће сада формално нижи инстанце утврђивати висину накнаде штете оштећенима", рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је у Хрватској раније било случајева када нижи судови нису поштовали одлуку вишег суда.

Штрбац је навео примјер у случају "корански мост" када је Врховни суд три пута укидао ослобађајућу пресуду нижег суда изречену једном припаднику Хрватске војске који је 1991. године убио 13 људи.

У пресуди хрватског Врховног суда наводи се да је Хрватска одговорна за убиство деветоро старијих Срба који су у селу Вариводе 28. септембра 1995. године ликвидирани из ватреног оружја на кућном прагу, пише ријечки "Нови лист".

Пресуда је донесена по жалби Јована Берића на срамне одлуке нижих судова у Книну и Шибенику, који су одбацили његову тужбу против Хрватске за накнаду штете због убиства његових родитеља Радивоја и Марије Берић.

У селу Вариводе припадници Хрватске војске убили су цивиле између 60 и 85 година – Јована Берића, Марка Берића, Милку Берић, Радивоја Берића, Марију Берић, Душана Дукића, Јову Берића, Шпиру Берића и Мирка Покрајца.

 

БИЈЕЉИНА: УСКОРО ЕМИТОВАЊЕ ЈРТ НА ИНТЕРНЕТУ
Југословенска радио-телевизија /ЈРT/ ускоро ће почети емитовање програма путем интернета – привремено ће функционисати као радио, да би касније кренула и као телевизија.

"Надамо се да сте жељни доброг, старог ЈРT-а!", наводи се у поруци покретача ове телевизије коју су оставили на службеној "Фејсбук" страници.

Покретачи ЈРT-а нису остаци бившег телевизијског система, већ група младих ентузијаста који желе "вратити барем нешто од пропале Југославије".

Tренутно је отворен конкурс за волонтерски рад на ЈРT-у, а траже се дописници из Сарајева, Београда, Загреба, Љубљане, Подгорице, Скопља, Приштине и Новог Сада.

ЈРT је функционисао све до 1990. године, а унутар те телевизије било је шест републичких и два покрајинска РTВ центра – РТВ Сарајево, РТВ Љубљана, Радио-телевизија Загреб, РТВ Београд, РТВ Скопље, РТВ Tитоград, те РТВ Нови Сад и РТВ Приштина.