Прочитај ми чланак

Скандал: Министарство правде као утеривач дугова за банку Сосијете женерал

0

Министарство правде ради као утеривач дугова за банку Сосијете женерал. Да ће утеривати дугове клијената Сосијетеа који раде у Министарству правде и правосудним органима, потписом се у име ове државне институције обавезала одлазећа министарка Снежана Маловић у априлу ове године.

 

Уговором, који је објавио Синдикат правосуђа, Министарство се обавезује да ће за рачун банке престати да исплаћује зараде својим запосленима који су клијенти ове банке док год они не измире евентуална дуговања према банци. У члану 4. „Уговора о исплати зарада запослених преко текућих рачуна отворених код Сосијете женерал банка Србија Београд“ који је склопила министарка Маловић дословце се каже: „Министарство је у обавези да писмено или путем електронске поште обавести Банку о Запосленима којима је престао радни однос у Министарству моментом коначности одлуке о престанку радног односа, односно одмах по брисању Запосленог са кадровске евиденције Министарства. Министарство не може запосленом прихватити промену текућег рачуна, односно промену банке преко које прима зараду док не добије писмено обавештење од Банке да је запослени измирио своје обавезе према Банци“.

 

Ни у Уговору, као ни у Протоколу о посебним погодностима које се нуде запосленима у Министарству ако постану клијенти ове банке, нигде се не наводи да ли су запослени обавештени да ће се, ако постану клијенти ове банке, држава и Министарство понашати као да раде за ову приватну банку и у складу са уговорним обавезама према Сосијетеу достављати поменутој банци информације о евентуалном престанку радног односа. Уговор Министарства и Сосијетеа никога не обавезује да запосленог макар обавести да се Министарство обавезало да ће им обуставити зараде док год не врате дугове које имају према банци.

 

Овај скандалозни Уговор Министарства и Сосијетеа не само да представља пример сукоба интереса већ угрожава и приватност запослених које послодавац, дакле држава, шпијунира за потребе приватне банке, и као такав требало би да буде предмет пажње заштитника грађана и повереника за заштиту података о личности и за заштиту равноправности. Међутим, члан 4. овог уговора, у коме Министарство прети ускраћивањем зараде запосленом уколико не врати дуг банци, није ништа друго до уцењивање што је кривично дело и тиме би требало да се позабаве управо они који су можда и сами клијенти ове банке.

 

(Пиштаљка)