Прочитај ми чланак

Протестом у Грачаници обележен дан несталих на Космету

0

Протестом у Грачаници, Удружење породица киднапованих и несталих Срба са Косова и Метохије обележило је јуче 30. август – Међународни дан несталих, а са протестног скупа затражено је расветљавање судбине киднапованих и несталих Срба са простора Косова и Метохије.

Упућен је апел шиптарским институцијама и међународној заједници да помогну да се отктије судбина још 532 несталих Срба и других неалбанаца.

„Нисмо задовољни расветљавањем судбине киднапованих и несталих, јер то иде веома успорено, а многи који могу да учине да процес иде брже то бојкотују или стопирају или омаловажавају“, изјавио је коррдинатор Удружења Милорад Трифуновић.

Директор Дома здавља у Грачаници Рада Трајковић казала је да одговорне за киднаповање Срба и њихово проналажење треба тражити у врху косовских институција.

„Тешко ми је у сваком погледу и као члану косовских институција, јер знам да не посотоји политичка воља, нити се уопште ради на нечему што је изјашњавање и на један начин опредељивање институција у смислу откривања судбине киднапованих и несталих“, рекла је на протестном скупу Трајковићева.

Силвана Маринковић из Грачанице 14 година трага за својим несталим супругом Гораном.

Закуцали смо на многа врата, од многих смо добили обећања и на томе је и остало. Многи случајеви су били лако решиви, јер су се знала имена киднапера, али нико није предузео ништа и нико од тих киднапера није ухапшен“, нагласила је Маринковићева.

Удружење породица киднапованих и несталих најавило је да ће затражити да се поново отвои истрага на локацији Жиливоде код Обилића где постоји сумња да се налазе посмртни остаци 26 киднапованих Срба.

Ту истрагу Еулекс је прошлог месеца затворио, наводећи да је истагом утврђено да нема посмртних остатака. Породице, међутим, сумњају да је пожар, који је неколико дана пре затварања истраге избио на овој локацији, био подметнут, како би се цео процес саботирао.

Данашњем протесту у Грачаници присуствовало је око 200 људи.

 

( Танјуг )