Прочитај ми чланак

Подујево: Шиптари Србима искључили, већ 20 дана, струју

0

Малобројни мештанима Медраговца, јединог српског села у подујевској општини, већ двадесетак дана су и без струје, пишу „Новости“.

Поред свих проблема са којима се суочавају у последњих 13 година од доласка Кфора на Космет, малобројни мештанима Медраговца, јединог српског села у подујевској општини, већ двадесетак дана су и без струје.

Наиме, како се територијално ослањају на општину Подујево, припадници Косовске електроенергетске корпорације искључили су струју у неколико српских домаћинстава, захтевајући од њих да плате наводни заостали дуг.

„Иако редовно измирујемо рачуне за утрошену струју који не премашују петнаестак евра, радници косовске дистрибуције траже од нас да уз те рачуне, платимо по стотину и више евра за некакав заостали дуг од пре десетак година, који премашује и хиљаду евра,“ истиче Снежана Перовић (39), која са супругом Радованом повремено долази у село код свекра и свекрве.

 „Ранијих година рачуне за струју измиривало нам је Министарство за КиМ, али смо последњих годину и више дана ускраћени и за тај вид помоћи без икаквог објашњења.“

Шесторо мештана Медраговца једини су српски житељи у подујевској општини, где је до 1999. године живело око 1.700 Срба.
Малобројни мештани истичу, ипак, да их је викендом и празницима мало више у селу, јер им долазе деца и родбина из расејања, који их углавном снабдевају неопходним намирницама.

И док појашњава да већ 13 година живе у својеврсној изолацији, Радисав Перовић (68), један од шесторо стално настањених житеља, истиче да у селу немају ниједну установу, па чак ни продавницу, због чега су принуђени да за најосновније потребе одлазе до суседне Медвеђе.

„Иако нам је Подујево матична општина, од када су Срби избегли, више тамо не смемо да одлазимо. Најгоре је што смо сви углавном без икаквих примања, а пољопривредне производе, који су нам једина делатност, немамо где да продамо,“ прича Радисавова супруга Милица (66) „Новостима“, истичући да им недостаје све, а лекарска помоћ највише…“

Једна од невоља, која додатно мучи живаљ Медраговца је и то, што им је ограничена слобода кретања, јер не могу да користе путни прелаз ка Медвеђи.

„Највећи проблем је што нам се куће налазе на самој административној линији подујевске, куршумлијске и општине Медвеђа, тако да нам косовска полиција не дозвољава коришћење путног прелаза ка Медвеђи, која нам је, у ствари, и најближа веза са светом.

Забрану образлажу тиме да овај пут није регистрован као путни прелаз на адмнистративној линији између Србије и Космета,“ револтирани су мештани.

Објашњавају да их косовска полиција упућује на коришћење заобилазног пута, преко прелаза Мутиводе, којим морају да пређу стотинак километара да би стигли до Медвеђе, или знатно дуже деонице, преко прелаза на Мердару, где би морали да пролазе кроз потпуно албанске средине…

Због небезбедности и тешких услова живота из Медраговца, брдско-планинског села, последњих десетак година иселило се више од двадесет мештана, пишу „Новости“. Представници Срба из општине Подујево од међународне зајендице захтевају да им омогуће пре свега слободу кретања.

 

(Новости)