• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Погибија подофицира: Славиша честитао рођендан сину и пошао у смрт
Прочитај ми чланак

Погибија подофицира: Славиша честитао рођендан сину и пошао у смрт

0

Експлозија на Панчићевом врху завила у црно породице Небојше Милића и Славише Марковића. 

 

 

НЕБОЈША МИЛИЋ: РИЗИКОВАО ТАМО ГДЕ СУ ДРУГИ ИЗБЕГАВАЛИ
Колеге, пријатељи и родбина у среду су имали само речи хвале за јунака Небојшу Милића (37), брижног оца Јована (13) и Новака (5) и нежног супруга Миле Милић. На војном аеродрому и Нишу, где је Небојша нашао нови ангажман након приштинског аеродрома „Слатина“, истичу да нема места у Србији где он није учествовао у деминирању. Комшије су у шоку због трагедије јер су Милићи били узорна и домаћинска породица.

– Ништа ме не питајте, чекам да ми сестра јави да је у питању грешка и да је Небојша жив, успела је да изусти Небојшина свастика Бранка, која живи у непосредном комшилуку у Улици Милована Јовановића на Дурлану.

– Требала би два дана да причам какав је човек био, а немам снаге. Покушавам да се приберем и будем уз сестру и наше сирочиће кад се буду вратили.

У дому породице Милић, где су се доселили пре десетак година, у среду није било никог. Недавно су се вратили са летовања, а Небојша је хтео да буду још мало заједно па се вратио са терена и повео их на Копаоник.

Родитељи настрадалог Небојше Милића, Радомир и Стојанка у селу Арбанашка недалеко од Мерошине у сузама дочекују комшије који долазе да изјаве саучешће. Љубећи Небојшину слику отац Радомир дозива покојног сина као да још не схвата да га је изгубио.

– Уместо да у суботу прославимо Небојшин 37. рођендан ми га дан раније пратимо на вечни починак, неутешна је мајка Стојанка.

Небојшине колеге који су заједно с њим прошли све страхоте ратовања не могу да верују да је настрадао на такав начин.

– Хиљаде тона мина је он разминирао. Није му било равног за тај посао. Смео је да ризикује тамо где су други избегавали. Био је сигуран у своје знање, нерве и руке, каже колега кога смо затекли на капији Војног аеродрома – Био је свестан ризика, али је много волео униформу и војску и нема шансе да би одбио неки задатак ма колико да је ризичан. Он је одрастао са војском јер је почео да ради још пре петнаестак година.

**********

СЛАВИША МАРКОВИЋ:ЧЕСТИТАО РОЂЕНДАН СИНУ И ПОШАО У СМРТ
У породици настрадалог Славише Марковића (36) из прокупачког села Горње Кординце шок и неверица. Супруга Слађана (34) са децом Маријом (8) и Милошем (12) нема од бола. Неверицу рођака који су дошли да изјаве саучешће испред скромног дома прекида кукњава мајке Стеванке (63).

Сине нећу те више никада видети ни чути, а тако сам се радовала твојим доласцима – кроз јецај говори мајка.

Славиша је био вредан и војник и радник. И домаћин. Имао је само 12 година када му је отац умро, и када је постао глава породице. Наставио је да брине о мајци и двема сестрама – причају рођаци Марковића, који још не могу да верују да је Славиша настрадао на задатку, поготово што је био у веома спретан. На терен на Копаоник је отишао пре две недеље.

Долазио је за викенд и отишао у понедељак прича кроз сузе супруга Слађана док објашњава да се са покојним супругом чула сат времена пре несреће.

– Чула сам се са њим око девет сати, прво је питао како смо сви у кући, а после ми рекао да му је тешко на задатку јер их у раду омета јак ветар – прича плачући несрећна жена. Када је на вестима чула иницијале покојног супруга, било јој довољно да схвати да је у питању несрећа од које, каже, неће моћи да се опорави читавог живота. Јер она и њена деца остали су без храниоца породице.

Милошу смо прославили 12. рођендан, али га је отац позвао телефоном да му честита. Ето и Марија ће за 12 дана обележити 8. рођендан без оца за кога је баш као и Милош била јако везана.

 

(Новости)