Прочитај ми чланак

Мића Мегатренд дугује милионе!

0

Мића Мегатренд дугује држави милионе, али пола владе је с његовог факултета
Мада је премијер Србије Ивица Дачић изјавио да његова Социјалистичка партија Србије нема никакве везе за афером „Агробанка“, то, чини се, није случај и са контроверзним пословањем Фонда за развој.

Од тог државног фонда је бољевачка фирма „Euroaqua“, чији је оснивач Универзитет „Мегатренд“ у власништву „убеђеног социјалисте“ Миће Јовановића, 2008. године добила два кредита од укупно 180 милиона динара, који нису редовно отплаћивани. Тако је половином прошле године доспели а ненаплаћени дуг држави по оба зајма премашио 130 милиона динара, при чему Фонд није предузео мере за наплату дуга, стоји у извештају Државне ревизорске институције.

Наиме, контролом пословања Фонда у 2010. години, државни ревизори утврдили су да је 23. јануара 2008. године са фирмом „Еуроаqуа“ склопљен уговор о кредиту од 80 милиона динара за „изградњу и опремање фабрике флаширане воде у Бољевцу“. Занимљиво је да је као инструмент обезбеђења овог кредита, поред сопствене менице и јемства „Мегатренда“ , уговорена и хипотека на згради хотела у Врњачкој Бањи у власништву „Хабитфарма“ из Ивањице. Власник те фирме је, подсетимо, Радослав Лале Секулић, који се доводи у везу са афером „Агробанка“.

ДРИ је, међутим, открио да је на дан ревизије, обављене средином прошле године, доспела обавеза по овом кредиту износила 25,173 милиона динара, при чему Фонд није раскинуо уговор о кредиту нити је извршио утужење, „чиме је умањио могућност репласмана средстава“. У извештају ревизора се додаје и да је Фонд повукао налоге за блокаду рачуна корисника кредита у 2009. и 2010. години, после чега корисник кредита није вршио плаћања пет и више месеци.

Ревизијом је утврђено и да је фирми „Euroaqua“ 5. јуна 2008. године Фонд одобрио још један кредит, и то од 100 милиона динара за трајна обртна средства, али да су анексирањем уговора рокови за оплату доспелих рата одлагани, тако да је кредит неизмирен, а укупан дуг је на крају 2010. године износио 105,232 милиона динара. Фонд, према наводима ДРИ, није предузео мере за наплату дуга ни до ревизије обављене 30. јуна 2011, али је после тога, у септембру исте године, са Јовановићевом фирмом закључен уговор о измирењу доспелог дуга од 114,298 милиона динара, при чему је рок за то продужен за 15 месеци, почев од краја септембра 2011. године.

Власник бољевачке фабрике воде Мића Јовановић потврдио је за „Ало!“ да је од Фонда добио кредите од 2,25 милиона евра, али тврди да их враћа са „минималним закашњењима“, при чему је половину суме већ исплатио.

– Извештај ревизора јесте истинит, али је урађен по непотпуним подацима. Верујем да директорка Фонда Слађана Бацковић из политичких разлога намерно није ревизору доставила све податке у вези са кредитом фирме „Euroaqua“, али о томе сада не желим да говорим – рекао је Јовановић. Он је демантовао податке ревизора да се у отплати кредита Фонду каснило по пет и више месеци.

– Ако их је и било, кашњења нису била дужа од месец дана, а Фонд нам је чак и у тим случајевима одмах блокирао рачун. Није ми јасно зашто нас прозивају за кашњења и за овако мали кредит. Ваљда да би прикрили оне тајкунске кредите од преко 100 милиона евра који се уопште и не враћају – сумња Јовановић, који објашњава да је фабрику у Бољевцу направио не да би се бавила тржишном продаје воде, већ да би служила за праксу студентима „Мегатренда“.

 

Пола владе ради за „Мегатренд“?!
„Ало!“ је недавно писао о томе да је Дачићев кабинет у тесној вези са универзитетом Миће Јовановића, где стално запослење као професор има мистар просвете Жарко Обрадовић, а министарка за енергетику Зорана Михајловић је проректор за науку. Министарка за спорт Алиса Марић такође је предавач на том приватном универзитету, на којем је председник парламента Небојша Стефановић магистрирао, а сада је на докторским студијама. Министар инфраструктуре Милутин Мркоњић први је председник Управног одбора „Мегатренда“ и почасни доктор тог универзитета.

 

Фонд за развој у минусу 3,8 милијарди динара
Фонд за развој је прошлу годину завршио у минусу од око 3,8 милијарди динара, а због бројних пропуста у пословању у 2010, ДРИ је у фебруару ове године поднео три пријаве за привредни преступ и захтев за покретање прекршајног поступка против пређашњег и садашњег директора Фонда. Осим толерисања кашњења у отплати кредита одобрених фирми Миће Јовановића, Фонд за развој кредитирао је и десетине других фирми којима позитивну бонитетску оцену није дала ни стручна служба самог Фонда, које су ненаменски трошиле добијене државне кредите или за њих нису понудиле адекватно обезбеђење. Међу таквима је „Галеб група“ шабачког бизнисмена Радослава Веселиновића, „WEG Technology“ из Београда, фабрика намештаја „Далас“, ИГМ „Јединство“ из Црвенке…

 

(srbel.net)