Прочитај ми чланак

Мали није признао Косово !

0

Нисмо признали независност Косова, наводи се у писму председника Малија Диокунде Траореа упућеном председнику Србије Томиславу Николићу.

Председник Малија Диокунда Траоре обавестио је писмом председника Србије Томислава Николића да та земља није признала једнострано проглашену независност Косова, речено је данас Тањугу у Прес-служби председника Србије.

Власти у Приштини тврдиле су раније да је Мали признао независност Косова.

Од 193 државе-чланице УН Косово није признало више од 100 држава, а тај број је можда и већи, јер је било случајева да Приштина тврди да је нека држава признала независност, али да је потом уследио деманти.

У јуну ове године амбасада САД у Приштини саопштила је да има сазнање да је 89 држава признало Косово, а не 91, како су тада тврдили косовски званичници.

„САД има информацију да је 89 држава признало Косово. Било је изјава да су Уганда и Нигерија признале Косово. Писмо које смо ми видели и које је послао председник Уганде Мусевени заменику премијера Пацолију не представља признање. САД није видео дипломатску ноту Владе Нигерије којим би се могло утврдити да су признали Косово“, саопштено је из америчке амбасаде у Приштини.

Министарство спољних послова Нигерије демантовало је у септембру да је та афричка држава признала независност Косова, како је то, пре тачно годину дана, тврдио други човек владе у Приштини Беџет Пацоли.

Оман и Гвинеја Бисао такође су, у септембру прошле године, демантовали вест о признавању Косова.

 

( РТС )