Прочитај ми чланак

Кирил Кравченко: Настојаћемо да цена горива у Србији буде најповољнија у региону

0

Генерални директор Нафтне индустрије Србије (НИС) Кирил Кравченко изјавио данас да су цене горива у Србији ниже од просечних у региону и да ће НИС настојати да настави са таквом стратегијом.

„Урадићемо све што од нас зависи да цене горива у Србији буде најповољније у региону“, казао је Кравченко на представљању појекта улагања НИС-а у рафинерију у Новом Саду.

 Он је истакао да НИС има удео од 35 одсто у малопродаји горива у Србији и да постоји пуно простора за разговоре о цени горива „са свим играчима на тржишту и државом“.

„НИС при одређивању цене горива поштује тржишна правила али и социјалну одговорност“, нагласио је Кравченко и додао да је цена горива конкурентна, што ће НИС настојати да одржи и убудуће.

Цене горива у региону су, по његовим речима, ниже само у Македонији, где су акцизе 50 одсто мање него у Србији.

Кравченко је рекао да не зна да ли је могуће да се у Србији примени модел као у Француској да се цене горива смање тако што би се држава и нафтне компаније одрекле дела добити, али је нагласио да је важно да се не промени модел слободног формирања цене тог енергента, што је први предуслов за добру конкуренцију и прихватљиве цене.

У Француској је цена горива снижена за шест евро центи по литру пошто је држава смањила акцизе за три евро цента, а нафтне компаније се одрекле дела добити од три евро цента.

(Бета)