Прочитај ми чланак

Због „лоповске приватизације” спремају се нова хапшења у 27 фирми

0

Спремају се хапшења у 27 фирми?
Александар Вучић, потпредседник Владе задужен за борбу против корупције и криминала, има списак 27 фирми за које се сумња да су радиле незаконито, пише Курир.

Како сазнаје Курир из врха власти, Вучић је наложио да се формирају специјални тимови који би требало да пречешљаку пословање тих фирми.

„Списак спорних фирми већ је прослеђен на прошлом састанку Бироа за националну безбедност. Тада је, на Вучићев предлог, одлучено да се формирају специјални тимови, који ће испитати све у вези са пословањем у предузећима и онима који могу бити повезани с тим“, каже извор Курира.

„Тимови су већ почели истражују, а састављени су од људи који уживају највеће поверење. Ускоро може да се очекује да ће многе, који су досад мислили да су недодирљиви, стићи рука закона и правде“, додаје исти извор.

Према његовим речима, повлашћених неће бити, без обзира на притиске које очекују.

Курир пише и да јуче није успео да добије потврду о том постојећем списку у Вучићевом кабинету, али је сазнао, како пише, да би први потпредседник владе објављивањем списка прекршио закон, јер је све под ознаком државне тајне.

Међутим, Курир наводи да би се осим Агробанке, око које се последњих дана распетљава афера, међу поменутих 27 предузећа могла наћи „Галеника“, РТБ „Бор“, неке банке, али и највећа српска јавна предузећа, као и спорне приватизације које се помињу у резолуцији Европског парламента.

 

Према Курировој рачуници то би наиме могле бити фирме:

– Агробанка (већ почели)

– РТБ БОР

– Галеника

– Лука Београд

– Азотара Панчево

– Сартид

– Мобтел

– Ц маркет

– АТП Војводина

– Новости

– Ветеринарски завод Београд

– Шиновоз

– Застава електро

– Тежак градња

– Национална штедионица

 

Дачић: Пљачкашке приватизације треба испитати:
Коментаришући такве наводе, премијер Србије је данас изјавио да је „пљачкашки“ обављена приватизација 90 одсто предузећа у Србији на које је као спорне упозорила Европска комисија и да је он и раније говорио да спорне приватизације треба испитати.

Упитан о списку предузећа чијим руководиоцима и власницима прети хапшење Дачић је рекао да не зна о ком списку новинари говоре, али да постоји списак спорних приватизација који је пре неколико година саставио Савет за борбу корупције и послао Европској унији.

На питање зашто није испитао те приватизације у протеклом периоду , Дачић је одговорио да он није полицијац који води истраге већ министар унутрашњиих послова.

„Нисам ја тај који води истраге, ја сам министар и не дајем налог ко ће да се хапси, нити кога браним“, рекао је Дачић новинарима.

Он је подсетио да је стално и раније говорио да спорне приватизације треба испитати.

Поводом спорних приватизација на које се указали из ЕУ, Дачић је казао да „голим оком може да се види да је то лоповска приватизација“ и да су „глупости“ наводи у медијима да „сад неко треба нама из ЕУ да каже кога треба сада да хапсимо“.

Дачић је навео и да сва она сазнања која неко има о одређеним криминалним и незаконитим радњама треба да достави надлежним организма – тужилаштву и полицији.

 

(Kurir, Tanjug, B92)