Прочитај ми чланак

Еулекс опет ослободио убице Срба

0

Веће Еулексових судија у Врховном шиптарском суду на Космету, на жалбу окривљених је поништило одлуку првостепеног суда и наложило поновно суђење Ејупу Кабашију, Насеру Хотију, Мустафи Хотију, Миљаиму Хотију, Неџмедину Бериши и Јетулеу Кабашију, који су првостепено осуђени за ратни злочин над српским цивилима.

Прошле године Окружни суд у Призрену прогласио је Ејупа Кабашија кривим за саучествовање у ратном злочину над српским цивилима 17. и 18. јула 1998. године у селу Оптеруша, док су остали осуђени на условну казну од шест месеци због пружања помоћи починиоцима након кривичних дела. У Удружењу породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, кажу да оваквим одлукама губе наду да ће убице стићи правда.

– Клечка, Оптеруша, напад на кафић Панда и још многи други, то су све злочини који су се дешавали пре почетка ратних дејстава, а ево и поред сведока, толико доказа, докумената, нико није осуђен, или се процес поново враћа из почетка и ништа. И како да будемо задовољни радом Еулекса? Више пута смо се састајали са њима, и деловали су озбиљно и одговорно, саосећали се са нама, обећали да ће бити непристрасни, независни и свеобухватни, али сваки процес где су почињени злочини над српским жртвама, нашим ближњима, се завршава фијаском. У тим процесима има разних врста опструкција, труде се да правда не изађе на видело, хоће да заштите злочинце и да оправдају што су подржали такозвану државу – каже Наташа Шћепановић, заступник Удружења.

Укинути амнестију за терористе

Наташа Шћепановић додаје и да ће Удружење тражити измену закона о амнестији Републике Србије, јер тврде да по њему и терористи могу да буду амнестирани.

– Пошто се ратни злочинци изједначавају са терористима, а по овом закону могу да буду амнестирани, тражићемо поништавање тог закона и враћање на старо онога који је важио пре њега – додаје Наташа Шћепановић.

Она истиче да су породице остале у шоку и неверици када је донета ослобађајућа пресуда Фатмиру Љимају и тројици његових сабораца који су били оптужени за ратне злочине над албанским и српским цивилима у бази ОВК у селу Клечка, у општини Малишево.

Све је забринуло и ослобађање Фљорима Ејупија, припадника ОВК-а из околине Подујева, главноосумњиченог за подметање експлозива под аутобус Ниш експреса у Ливадицама када је погинуло 12 Срба, а 30 повређено. Сви процеси текли су под патронатом мисије Европске уније, а Шћепановићева каже да ни данас то удружење нема никакав увид, нити обавештења из Еулекса, о пресудама, току процеса или истрагама, иако су то од њих неколико пута тражили, као заинтересована страна.

 

(Vestionline)